Tuzlanski kanton

Saradnjom do boljeg sutra za mlade u Tuzlanskom kantonu










Jačanje kapaciteta omladinskih struktura u fokusu je novoosnovanog Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona.

Kako je istaknuto na sastanku ministrice Slavene Vojinović i Jasmina Bešića, izvršnog direktora Instituta za razvoj mladih KULT, poboljšanje položaja mladih u Tuzlanskom kantonu primarni je cilj u ovoj godini.

Namjera ministarstva je da pruži podršku u formiranju vijeća mladih tamo gdje u ovom kantonu još nisu formirana, ali i da se radi na jačanju kapaciteta omladinskih organizacija.

„Iako je Ministarstvo za kulturu, sport i mlade formirano tek početkom ove godine, postoje jasne vizije u kojem pravcu ćemo djelovati.“ – istakla je ministrica Vojinović.

Kako je najavljeno, radit će se i na informisanju mladih, ali i ulaganjima u njihovo neformalno obrazovanje i osnaživanje.

„Institut za razvoj mladih KULT pružit će podršku ministarstvu u svim procesima jačanja omladinskih struktura i poboljšanja položaja mladih, jer u predstavnicima vlasti mi vidimo partnere sa kojima možemo napraviti značajne iskorake.“ – istakao je Jasmin Bešić, izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT.

Cilj formiranja Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona je unaprjeđenje i pružanje podrške razvoju oblasti kulture i sporta, te jačanja položaja mladih u Tuzlanskom kantonu.

Institut za razvoj mladih KULT bio je jedan od zagovarača inicijative da mladima bude dodjeljen resor koji će se njihovim problemima i potrebama strateški baviti.

Novoosnovano ministarstvo nastalo je kao rezultat razdvajanja ranijeg resora Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, a sve sa ciljem strateškog djelovanja u ovom polju i ozbiljnijeg bavljena potrebama mladih, ali i razvojem ključnih oblasti za njihov napredak i razvoj.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button