Sport

Korejski mediji željno iščekuju današnju utakmicu protiv BiH: Hoćete li postići gol? Džeko: To je moj posao!










Nogometni reprezentativci Bosne i Hercegovine napravili su pravu pometnju u Južnoj Koreji. Još po dolasku na seulski aerodrom Edin Džeko, Miralem Pjanić i ostali bh. igrači mogli su vidjeti kakav ugled uživaju među navijačima u ovoj azijskoj zemlji. Južnokorejci su, jednostavno, „ludi“ za „Zmajevima“.

Bitan rezultat

A koliko ih cijene i novinari u toj zemlji, najbolje se vidjelo na jučerašnjoj pres-konferenciji uoči današnje prijateljske utakmice BiH i Južne Koreje u Džeonjuu (13 sati po srednjoevropskom vremenu).

Desetine korejskih novinara ispunile su konferencijsku salu, a zanimalo ih je hoće li Džeko postići gol na današnjoj utakmici.

Kapiten naše selekcije kratko im je poručio:

– Postizanje golova je moj posao, ali mnogo važniji je konačan rezultat od toga ko je strijelac. Nije važno hoću li pogoditi ja ili neko drugi, rezultat je u prvom planu – rekao je Džeko.

Selektor naše reprezentacije očekuje tešku utakmicu.

– Očekuje nas teška utakmica s kvalitetnim protivnikom. Učinit ćemo sve da se na kraju sezone predstavimo na najbolji način i odigramo dobru utakmicu. Naš domaćin se sprema za nastup na Svjetskom prvenstvu i ovo će sigurno biti kvalitetan test za nas – rekao je Prosinečki.

Inače, bh. reprezentativci jučer su odradili i službeni trening. Stručni štab naše selekcije igračima nije nametnuo jak tempo jer je ovo njihov posljednji meč u ovoj sezoni, u kojoj su odigrali veliki broj utakmica.

Kraj sezone

Iako je kraj duge takmičarske sezone, raspoloženje u reprezentaciji je dobro i svi s nestrpljenjem očekuju da počne meč protiv domaćina, za koji vlada veliko interesiranje. Sve ulaznice su brzo „planule“, tako da će južnokorejska reprezentacija imati značajnu podršku od 40.000 navijača u posljednjem meču prije odlaska na završne pripreme za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Sa druge strane, ni u dalekom Džeonjuu, kao i na svim utakmicama do sada, „Zmajevi“ neće biti bez podrške. Najavljen je dolazak manje grupe navijača iz naše zemlje, kao i Bosanaca i Hercegovaca koji žive i rade u ovom dijelu svijeta.

Vranješ propušta meč 

Selektor Robert Prosinečki neće moći računati na defanzivca Ognjena Vranješa. Stameni stoper ozlijedio je mišić i propustit će susret protiv Južne Koreje.

Vranješ je u finišu utakmice s Crnom Gorom na Bilinom polju dobio jedan udarac u nogu, zbog čega se žalio na bolove, a nakon ljekarskog pregleda odlučeno je da on ne nastupi u današnjoj utakmici.

Son: Džeko je među tri najbolja napadača na svijetu

Najveća uzdanica naših protivnika svakako je sjajni napadač Totenhema Heung-Min Son, od kojeg Korejci mnogo očekuju na predstojećem Mundijalu, a pred meč sa „Zmajevima“ posebnu je pažnju skrenuo na Edina Džeku i Miralema Pjanića.

– BiH je odličan test za nas. Riječ je o vrlo dobroj reprezentaciji, čiji igrači igraju po dobrim evropskim klubovima. Naravno, tu su i dvije svjetske klase poput Džeke i Pjanića. Što se tiče Džeke, sigurno je među tri najbolja napadača svijeta u ovom momentu, ako ne i najbolji – rekao je Son. Prenosi Avaz.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button