U fokusu

Skandalozan potez srbijanske televizije: Ratko Mladić se javio uživo u program










Urednik i voditelj TV Happy Milomir Marić javnost je odlučio “počastiti” ratnim zločincima, pa je u goste doveo Ratkovog sina, Darka Mladića, osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja i člana ruske Dume Pavela Dorohina.

U jednom trenutku Darko Mladić je telefonski stupio u kontakt sa ocem i pustio ga da razgovara sa gostima emisije.

“Ljubi vas deda Ratko. Ovaj Marić neka dođe da me obiđe i neka intervjuiše Vojislava Šešelja. I Voja neka dođe, Darko, reci Voji da dođe da igramo šah. Zadnji put sam ga tukao 7:1, a tu je bila prisutna i ona njegova kosovka djevojka. Loše je prošao”, poručio je Mladić.

Kako javlja BBC Srbija, iz Haga je nakon što su saznali za Mladićevo javljanje, rečeno da je pokrenuta istraga kako je do toga došlo.

“Pritvorenici nemaju pravo da razgovaraju sa medijima bez dozvole suda. Riječ je o vjerovatnom kršenju Pravilnika o pritvoru“, rekla je portparolka Mehanizma Helena Egelston.

Ona je objasnila da pritvorenici mogu bez ograničenja da komuniciraju sa članovima uže porodice putem telefonske govornice instalirane u zajedničkim prostorijama pritvorske jedinice, ali da im nije dozvoljeno da posjeduju i koriste mobilne telefone.

Ratni komadant vojske RS-a Ratko Mladić je osoba čije je ime postalo sinonimom za najteže ratne zločine počinjene na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, što je zaključilo i Vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, kazavši da bez Ratka Mladića zločini ne bi bilo mogli biti izvedeni.

Ratko Mladić proglašen je krivim kao učesnik raznih udruženih zločinačkih poduhvata i osuđen je na doživotnu kaznu zatvora. Kriv je za progon, istrebljenje, zločin protiv čovječnosti, ubistva, nehumano djelo prisilnog premještanja, deportacije, terorisanje, protivpravne napade na civile, uzimanje talaca i genocid.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button