BiH

Evo koliko trenutno Bosanaca i Hercegovaca robija













Na izdržavanju kazne zatvora ili mjere pritvora u zatvorskom sistemu BiH prošle godine se nalazilo 3.357 osoba, dok je kućni zatvor putem elektronskog nadzora izvršavan prema 421 osobi – podaci su Ministarstva pravde BiH.

Portparolka ovog ministarstva Marina Bakić kazala je za Fenu da prema posljednjim podacima ukupni kapaciteti zatvorskog sistema u BiH iznose 3.221 osoba, a procjenjuje se da je potrebno da BiH ima 3.750 mjesta.

– To znači da su u toku 2015. godine alternativne krivične sankcije odigrale pozitivnu ulogu u odnosu na zatvorski sistem BiH i drugi put omogućile da se ne iskaže veći broj prekobrojnih osoba koje se ne mogu uputiti na izdržavanje kazne zatvora. Podaci pokazuju da je kombinacija kazne zatvora, mjere pritvora i alternativnih krivičnih sankcija dovela u ravnotežu zatvorski sistem u BiH – objasnila je Bakić.

Kada su u pitanju alternativne krivične sankcije, Bakić ističe da je krivična sankcija rad za opće dobro izrečena prema 96 osoba, kazna zatvora zamijenjena novčanom kaznom prema 237 osoba, a kućni zatvor s elektronskim nadzorom izrečen prema 421 osobi.

To znači da su 754 osobe ili 22,5 posto izvršavale kaznu zatvora putem alternativnih sankcija, a prema 124 osobe izrečena je mjera sigurnosti obaveznog psihijatriskog liječenja ili liječenja od ovisnosti, koja se izvršavala u medicinskim ustanovama a ne u zatvorima, što predstavlja sveukupno 878 osoba ili 26 posto od ukupne zatvorske populacije.

Isto tako, dodaje Bakić, prema jednoj osobi je donesena odluka o pomilovanju, a 789 osoba je ranije otpušteno s izdržavanja kazne po osnovu odobrenog uvjetnog otpusta, što je 790 osoba ili 23,5 posto od ukupne zatvorske populacije. To je znatno uticalo na zatvorski sistem BiH, koji je bio uravnotežen u prošloj godini.

Putem navedenih pravnih instituta, 1.668 osoba ili 49 posto u određenom periodu bilo je van zatvorske ustanove, što sve ukazuje, navodi Bakić, koliko je BiH prihvatila savremene principe i preporuke u sistemu izvršenja krivičnih sankcija.

Na područiju Federacije BiH u 2015. su kaznu izdržavale 1.662 osobe, a mjeru pritvora 324. Osam maloljetnika izvršavalo je vaspitnu mjeru upućivanjem u vaspitno-popravni dom, s tim da je 421 osuđena osoba izdržavala kaznu kućni zatvor s elektronskim nadzorom.

U Republici Srpskoj se na izdržavanju kazne nalazilo 767 osoba, a mjeru pritvora izvršavalo je 85 osoba, maloljetnički zatvor dvije osobe, devet osoba upućeno je na izvršavanje vaspitne mjere u vaspitno-popravni dom. Također, 12 žena je izdržavalo kaznu zatvora, a dvije žene mjeru pritvora, što sve ukupno iznosi 877 osoba.

Prema podacima Ministarstva pravde BiH, u Brčko Distriktu BiH sudovi su prema 12 osoba odredili mjeru pritvora, a 121 osobu su uputili na izdržavanje kazne zatvora, s tim da je od Suda BiH kaznu zatvora izdržavalo 273 osobe, a u pritvoru se nalazilo 99 osoba, što sveukupno na državnom nivou iznosi 372 osobe.

Bakić napominje da je konstrukcija svih objekata državnog zatvora koji se gradi u Istočnom Sarajevu u potpunosti završena.

Izgradnja se završava prema planiranim rokovima i očekuje se da će do kraja godine BiH imati izgrađenu visokosigurnosnu ustanovu za smještaj najtežih počinilaca krivičnih dijela. Početak rada državnog zatvora očekuje se početkom naredne godine.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button