Kultura

8 biznis lekcija koje smo naučili iz “Game of thrones”













Američka fantastična dramska televizijska serija, Game of thrones, koja je zaludila cijeli svijet jedna je od glavnih tema o kojima se još uvijek priča.

Mi vam donosimo par poslovnih savjeta iz HBO-ve mega popularne serije “Game of thrones” koje možete slobodno “ukrasti” i primijeniti u svojoj kompaniji.

1. Plaćajte brzo svoje dugove

Jedna od fraza koja se pojavljuje u serijalu je “Lanister uvijek plaća svoje dugove” – a odnosi se na principe najbogatijeg kraljevstva. U biznisu smanjenje duga nije samo dio finansijskog izvještaja, kaže Heder Tejlor, menadžer socijalnih medija u MyCorporation.com. Ona kaže da će period sušnih razdoblja doći i dug može uništiti bilo kakvu fleksbilnost.

2. Pustite vaše konkurente da sami sebe unište

Mnogobrojni start up projekti ulaze na tržište koje je već nastanjeno drugima. To može biti dobra stvar, kaže Kris Heli, web director marketinga u Inspyder Software. Kako patuljasti princ Tirion Lanister kaže, vaši neprijetelji mrze jedni druge koliko mrze i vas. Puštajući vaše vojnike da se bore kroz imaginarne ratove i marketing kampanje dobijate šansu da sagradite skladište i privučete više mušterija.

3. Sloboda rađa lojalnost

U Igri prijestola, odanost je ništa manje sveta. Ali je takođe prikazana kao privilegija i skoro pa slobodno izabrana. Mari Džons, account coordinator u KC Projectu, kaže da je najbolji stil upravljanja onaj koji zaposlenom daje opciju – tretirajte ih kao saveznike, ne kao robove. “Kalisi nabavlja grupu robova ratnika koje zovu Neukaljani. Oni su trenirani da rade šta im se naredi, bez obzira šta je to. Ona dobija ove trupe i daje im novi smisao slobode i vrijednosti. Zauzvrat izgleda da su joj još odaniji izborom, ne silom.”

4. Budite ljubazni

Činjenica je da u ovoj HBO seriji postoje scene mučenja i nasilja iz kojih se ne može mnogo šta naučiti. Između, ipak, postoje momenti ljubaznosti i žrtve. Možda izgleda nepotrebno pokazivati ljubaznost prema mušteriji ili poslovnom partneru, ali će ona ipak otplatiti dugoročne dividende. Kao što kraljica kaže svom sinu u seriji – povremena ljubaznost će odnijeti sve vrste problema niz put.

5. Izgrađujte svoj uticaj s vremena na vrijeme

Kraljev špijun Varis jednom je objasnio kako je bio prosjak, ali kako se lukavošću i manipulacijom uzdigao. Socijalne mreže funkcionišu na sljedeći način: gradite publiku u isto vrijeme. Svaka konekcija koju stvorite, svaki novi klijent, svaki pregled, intervju, pres kontakt doprinosi vašem poslovnom profilu i vašem ličnom uticaju i mreži.

6. Sloga gradi snagu

Robert Barateon, poznat kao Kralj Sedam Kraljevstava jednom je objasnio snagu vojske. Podigao je pet prstiju, a onda je podigao jedan prst. Onda je pitao kraljicu koji je broj veći. Ona je pogrešno pretpostavila: Snaga dolazi iz jedinstvenog pristupa. Ujedinjen tim je moćniji od grupe zilion individualaca koji rade nezavisno. “odaberite ljude koji su ostrašćeni za postizanjem jednog cilja – vašeg cilja. Najgora stvar koju možete da uradite je da okružite sebe timom koji bez obzira na to koliko je talentovan ili pametan, ne vjeruje u vaš proizvod. Ujedinjena sila, koja iskreno vjeruje u to što radi i želi da dođe do kraja, uradiće sve neophodno da postigne uspjeh. ”

7. Planirajte strategiju… Ili inače…

Kuća Stark koja vlada sjevernim zemljama Sedam Kraljevstava daje lekciju koju je lako zaboraviti u bilo kom start up-u: Zima dolazi. Ovo je glavna tačka u radnji i početak nove sezone pokazuje ostatke zimskog bojišta. “Dugoročno strateško planiranje i spremnost na bilo kakvu propast koja može da naiđe u budućnosti važna su svojstva za uspjeh lidera malih biznisa. Dok preduzetnici koji smatraju da je upotreba profita najbolja kroz reinvestiranje u kompaniju, oni koji čuvaju rezerve za crne dane uspijevaju da svojim kompanijama obezbijede lakši prolazak kroz teška vremena.

8. Znajte kome možete da vjerujete

Znati kome vjerovati je kritično, naročiti kada kompanija počinje sa radom. Zajednička tema serijala je praviti razliku između prijatelja i neprijatelja. “Edard Stark vjeruje Litllefingeru i za napore koje je uložio glava mu bude odsječena. Da je vjerovao Renliju, stvari bi izgledale mnogo drugačije.” Zvuči dramatično? Sigurno, ali dobra lekcija za svakog ko želi da sagradi kompaniju.

IZVOR: bankar.me



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button