Valter Tuzlanski

Počela sezona u Neumu: Najviše gostiju iz drugih bh. gradova










Pica je 12 KM, ćevapi 8 KM, kafa 3 KM

Prvih dana ljeta turisti, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, preplavili su Neum, jedini bh. grad na Jadranskom moru. Broj posjeta ovih dana kao i minula predsezona nagovještavaju dobru sezonu.

Za hotelijere je živo još od aprila. Iza njih su kongresi, edukacije i seminari, što je u proljetnim i jesenjim mjesecima postalo tradicija u Neumu.

“Predsezona je bila na nivou prošle godine. Možda za nijansu bolja. Ipak, daleko je to od rekordne 2019. godine. Bez obzira na to, očekujemo mnogo, prije svega maksimalnu popunjenost, jer su najave dobre, a svakodnevno pristižu i rezervacije”, kazao je za Anadoliju predsjednik Udruge hotelijera Neuma Branimir Butigan.

Manifestacija Neumsko ljeto 2023., koja će i ove godine Neumljanima i gostima ponuditi raznovrsna kulturno-zabavna, tradicionalna i sportska događanja sve do septembra, otvorena je proteklog vikenda. Bogatiji program neumskog ljeta je jedan od noviteta. Poboljšana je i gradska infrastruktura. Tu je nekoliko novih hotela.

Cijene su više u odnosu na prošlu godinu. Inflacija je učinila svoje.

“Cijene su veće za deset ili petnaest posto. Najviše zbog inflacije koja je zahvatila ključne inpute hranu i energente… Već radimo na poboljšanju i promociji postsezone. U jesen želimo rasti u odnosu na prethodne godine. U ovom trenutku ohrabruje i veseli povratak gostiju iz Azije. I dalje je s inostranih tržišta najviše gostiju iz Poljske, Francuske, Austrije i Mađarske. Dominiraju, naravno, gosti iz drugih bh. gradova”, naveo je Butigan.

Gosti s kojima je razgovarala ekipa Anadolije istakli su susretljivost i gostoprimstvo Neumljana​​​​​​​. Ponuda je slična prošlogodišnjoj.

“Cijene su bolje nego na hrvatskom primorju. Hrana i piće su skuplji nego u drugim nađim gradovima, ali ipak je to prihvatljivo. Pica je 12 KM, ćevapi 8 KM, kafa 3 KM… Najskuplje su ležaljke i suncobrani. Dan korištenja jednog i drugog košta 20 KM.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button