Lifestyle

Priznanja Europskog pokreta u BiH ove godine odlaze u osam država svijeta










U sklopu projekta Klub menadžera, MANAGER.BA je BH financijski i poslovni portal predstavlja vodeće ljude iz svijeta poduzetništva kao i stručnjake iz raznih oblasti koji našu svakodnevnicu čine boljom i zanimljivijom. U državi i regiji, koja se nalazi na dnu europskih i svjetskih ljestvica, kada su u pitanju ekonomija i uvjeti poslovanja, razmjena pozitivnih priča i iskustava nam je svima izuzetno potrebna. Sigurni smo da ćete se iznenaditi koliko uspješnih ljudi živi oko nas. Neke od tih osoba poznajete, za neke niste nikada čuli. Možda vas nečija priča ili odgovor potakne da pokušate napraviti nešto slično ili više. Klub menadžera danas predstavlja Predraga Praštala, predsjednika Europskog pokreta u Bosni i Hercegovini.

Dan Europe u Bosni i Hercegovini je manifestacija koju Europski pokret u BiH obilježava još od 2005. godine. Sam projekt obuhvaća niz aktivnosti, a svečana akademija pod nazivom ”5 do 12 – Vrijeme je za Europu i regionalno partnerstvo”, kao vrhunac projekta, održat će se u petak 03. lipnja 2016. godine u hotelu “Mogorjelo” u Čapljini.

Kada je u pitanju ovogodišnja manifestacija, Europski pokret u BiH, u partnerstvu i suradnji sa Općinom Čapljina, bogatim sadržajima obilježava Dan Europe u periodu od 09. svibnja do 08. srpnja 2016. godine na području Čapljine.

Kako i kada se stvorila ideja da upravo Čapljina, kao prvi grad u Hercegovini, bude domaćin Danu Europe 2016.?

Europski pokret u BiH već dugi niz godina obilježava Dan Europe u našoj zemlji, a od 2007. godine tradicionalno dodjeljujemo i priznanja EP povodom značajnog datuma europske povijesti. Europskom pokretu u BiH svake je godine domaćin neki drugi grad. Naizmjenično su to gradovi Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta. Na taj način želimo poslati poruku da su svi dijelovi države ravnopravni, kada je u pitanju proces integracija, te da svi imaju jednaka prava i obveze kako bi sudjelovali u tom procesu.

To što smo se ove godine odlučili za Čapljinu, postoji nekoliko razloga. Obzirom da ove godine Dan Europe po prvi puta organiziramo u Hercegovini, odlučili smo da to bude jedan od najrazvijenijih i najfunkcionalnijih gradova na tom području. Sa sigurnošću mogu reći da je Čapljina svijetli primjer lokalne zajednice koja se uspješno razvija. Taj grad je već jednom nogom u Europi jer je i sam geografski smješten u blizini granice s Hrvatskom.

Također, i prvi čovjek Čapljine, gradonačelnik Smiljan Vidić, postigao je odlične rezultate na proteklim izborima. 80 posto glasača dalo mu je svoje povjerenje i potvrdilo da je uspješan menadžer. Upravo takve stvari želimo promovirati- uspješnog menadžera koji lokalnu zajednicu vodi sigurnim korakom.

Svake godine kreira se posebno jaka poruka koju Europski pokret u BiH šalje javnosti. Koja će to poruka biti aktualna ove godine i promovirana na svečanoj akademiji 03. lipnja 2016. godine?

Mi već nekoliko godina obilježavamo Dan Europe pod sloganom „5 do 12 – Vrijeme je za Europu i regionalno partnerstvo“. Ove godine, poseban značaj dajemo ravnopravnosti naroda u Bosni i Hercegovini, kao i ulozi žena u društveno-političkom životu, a sve kako bi se dao veći doprinos procesu integracija u EU.

Moramo odati počast ženama koje su itekako vrijedan dio našeg društva i koje pokazuju mnogo bolje i konkretnije rezultate od muških kolega. Spomenuo bih ovdje Borjanu Krišto, Semihu Borovac, Lidiju Bradara, Nadu Tešanović, Anu Babić, Amru Babić… To su žene koje na pozitivan način pokazuju da mogu biti, ne samo ravnopravne, nego u pojedinim segmentima i bolje, naprednije, brže…

Velika je čast biti među najvećim i najuspješnijim laureatima ovogodišnje svečane akademije. Koliko je pojedinaca, odnosno kompanija izabrano i bit će nagrađeno na središnjem događaju Dana Europe?

Europski pokret u Bosni i Hercegovini tijekom cijele godine prati društvena događanja u našoj zemlji i regiji, i shodno tome, dodjeljuje i veći broj priznanja. Godina broji 52 ili 53 tjedna, i ukoliko BiH nema barem jedan pozitivan primjer dobrog angažmana, bilo da se radi o ekonomiji, biznisu, politici, sportu, kulturi, onda ova regija nema perspektivu. Zato se mi trudimo da svake godine podijelimo što više priznanja kako bismo Europi prezentirati snažne i poduzetne ljude. Tako ćemo ove godine imati ukupno 76 priznanja u različitim oblastima poput ekonomije, diplomacije, političkog djelovanja, sporta, kulture itd.. Dodijelit ćemo i dva specijalna, posthumna priznanja.

Obzirom da stalno govorimo o uspješnim, poduzetnim ljudima, možete li nam reći po čemu se ovogodišnji laureati razlikuju od ostalih menadžera?

Prije svega, svaki pojedinac treba raditi u interesu svoje društvene zajednice, a pozitivan primjer društvenog angažmana, kao i nagrada, zasigurno neće izostati.
Upravo oni moraju pozitivno djelovati u svojim društvenim zajednicama, ali i na bilo koji način biti povezani sa BiH, u smislu lobiranja, promidžbe BiH u međunarodnim relacijama, podržavanja razvoja ekonomije. Oni trebaju biti most, odnosno diplomate koje spajaju svoje i našu državu, djelovati u interesu cijelog naroda, izdignuti se i imati malo veću viziju i poglede. Nositelj priznanja EP u BiH mora se isticati svojim radom i angažmanom u svojoj društvenoj zajednici. Moram istaknuti da priznanja Europskog pokreta u BiH ove godine idu u osam država svijeta.

Među lauretima su i istaknuti poduzetnik Tomislav Antunović, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić ili pak atletičar Amel Tuka.

Istaknuo bih ovdje i Večernjakov pečat, jer smo prepoznali da je to jedan od najvažnijih događaja u BiH koji radi na polju međunarodne promocije naše zemlje. Upravo je isti dodijelio na stotine priznanja istaknutim pojedincima. Željeli smo se zahvaliti i odati počast onima koji promoviraju i godinama na nivou održavaju dodjelu nagrada, te okupljaju najveća imena države i regije. Vrijeme je da i oni budu nagrađeni! U svakom slučaju, trudimo se birati i nagraditi ono najbolje iz Bosne i Hercegovine, kao i regije, a nadam se i da će se čitatelji poslovnog portala Manager.ba složiti sa nama i izborom pojedinaca i kompanija koje su se našle na našem popisu nagrađenih.

Po završetku zahtjevne organizacije jednog poslovnog događaja koji uključuje dugotrajnu i detaljnu pripremu, kao i realizaciju istog, zasigurno Vam odmah naviru i ideje za narednu godinu. Kada je u pitanju 2017., gdje možemo očekivati Europski pokret na sam Dan Europe?

Pouzdano mogu reći da smo mi jedan od rijetkih subjekata koji razmišlja na dugoročnije staze. Već sada možemo najaviti da će idući grad domaćin biti jedan od gradova u Republici Srpskoj, jer je prošle godine to bio Brčko Distrikt, a ove godine Federacija BiH. Točan grad još uvijek sa sigurnošću ne znamo jer ovo je izborna godina i morati ćemo sačekati s tom odlukom. Sve će biti jasnije nakon listopadskih izbora i rezultata…



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button