BiH

Je li Dodik zaprijetio likvidacijom ministru vanjskih poslova BiH?













Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović zatražio je od ministra unutrašnjih poslova Repubike Srpske Dragana Lukača, glavnog tužioca RS-a Mahmuta Švrake i glavnog okružnog tužioca Želimira Lepira da u skladu sa zakonskim ovlaštenjima poduzmu mjere povodom “prijetnji koje je predsjednik RS-a Milorad Dodik uputio ministru vanjskih poslova BiH Igoru Crnatku”.

borenovic1
Borenović

– Mi to smatramo direktnim ugrožavanjem bezbjednosti (ministra inostranih poslova BiH) Igora Crnatka i njegove porodice – supruge, dvoje maloljetne djece, majke i brata – rekao Borenović novinarima u Narodnoj skupštini RS-a.

On je naveo da se radi o “vrlo ozbiljnim prijetnjama, pozivu na linč, odmazdu, likvidaciju i osvetu Milorada Dodika”.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je danas na vanrednoj konferenciji za novinare povodom slučaja “Pavlović banka”, između ostalog, optužio ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka da je prilikom nedavnog boravka u SAD tražio da se protiv Dodika pokrene „široka i opsežna istraga i progon, koji bi onemogućio da on bilo šta radi“.

– To nije politički zahtjev. To je zahtjev koji smatram ličnim, a oprostiti neću. Kada ću i šta učiniti, to ću ja odlučiti, ali se držim jedne kineske poslovice da se osveta servira hladna, a nikada vruća – rekao je Dodik.

Crnadak je potpredsjednik PDP-a.

A povodom Dodikove izjave da je Srpska demokratska stranka (SDS) dva miliona maraka, namijenjenih za odbranu haškog optuženika Radovana Karadžića, potrošila u druge svrhe, šef poslaničkog kluba SDS-a u parlamentu RS-a Vukota Govedarica je rekao da je to bio novac, koji je toj stranci oduzet u „montiranom procesu“.

Vrhovni sud je presudio da taj novac bude vraćen SDS-u, rekao je Govedarica.

Privremeni upravnik Privredne banke Sarajevo Tobi Robinson svojevremeno je blokirala dva miliona maraka na računu SDS-a, zbog sumnje da se ta sredstva koriste za podršku haškom optuženiku Radovanu Karadžiću.

Komentarišući Dodikove tvrdnje da Tužilaštvo BiH pokušava da mu montira proces u slučaju „Pavlović banka“, lider NDP-a Dragan Čavić je rekao da taj slučaj treba da se prepusti pravosudnim institucijama, a da Dodik, ako smatra da nije kriv, svoje argumente treba da predoči Tužilaštvu BiH.

dragan cavic
Čavić

– Dodik ako smatra da nije kriv, treba sve argumente i dokaze da preda Tužilaštvu i onda cijeli proces gubi smisao – rekao je Čavić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da je istina sve ono što je ranije danas na konferenciji za novinare rekao o ministru vanjskih poslova BiH Igoru Crnatku, navodeći da to “zna i sam Crnadak”.

Dodik je izjavio medijima kako je Crnadak navodno od međunarodnih faktora tražio podršku za opoziciju za borbu protiv kriminala i korupcije i obračun sa rukovodstvom Republike Srpske, kroz plan od pet tačaka.

Dodik je poručio kako se “ne može saglasiti sa politikom koja podrazumijeva da se u svijetu priča loše o Republici Srpskoj”, dodavši da Crnadak “neka izvoli i radi šta hoće”.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović zatražio je danas od ministra unutrašnjih poslova Repubike Srpske Dragana Lukača, glavnog tužioca RS-a Mahmuta Švrake i glavnog okružnog tužioca Želimira Lepira da u skladu sa zakonskim ovlaštenjima poduzmu mjere povodom prijetnji koje je predsjednik RS Milorad Dodik uputio ministru vanjskih poslova Igoru Crnatku.

Borenović je novinarima u Narodnoj skupštini RS kazao kako se radi o “vrlo ozbiljnim prijetnjama, pozivu na linč, odmazdu, likvidaciju i osveti Milorada Dodika”.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button