BiH

Prirodni fenomeni Bosne i Hercegovine – Mjesta koja intrigiraju svojom ljepotom i misterioznošću










Svaki kutak Bosne i Hercegovine krije nesvakidašnja remek djela prirode. Prirodni fenomeni poput pješčanih piramida, vrtača, misterioznih kamenih kugli i nestvarno lijepe rijeke Šujice oduševit će svakog posjetitelja i učiniti da se ponovo vrati i pokuša otkriti tajnu njihovog porijekla.

RIJEKA ŠUJICA

Rijeka Šujica protiče Duvanjskim poljem i jedna je od najkrivudavijih rijeka na svijetu. Područje naselja Šujica, kojim protiče istoimena rijeka, bilo je u davna vremena strateški važno, jer je ovuda vodio put iz Salone (današnji grad Solin) prema unutrašnjosti Dalmacije. I danas se ovdje križaju putevi prema Kupresu, Livnu i Tomislavgradu. Svakodnevno pored rijeke neobične ljepote zastaju brojni putnici namjernici i čude se njenom izgledu, uživaju u fotografisanju i posmatranju okonih planina Želvodić i Malovan, gdje i izvire. Preko rijeke se u luku pruža Galečki most, za koga se vjeruje da je sagrađen još prije 2.000 godina. Za sve ljubitelje prirodnih fenomena ovo je nezaobilazna lokacija za posjetiti!

 

PJEŠČANE PIRAMIDE

Preko 200 godina stare piramide, u selu Dančići u mjestu Pirni Do, pokraj starog puta koji je nekada povezivao Foču i Sarajevo, tek prije nekoliko godina probudile su interesovanje stanovništva, ali i turista. Pješčani stubovi uzdižu se iz svojih širokih temelja i sužavaju prema vrhu, te na taj način čine izvanrednu geomorfološku rijetkost na ovim prostorima. Proces erozije traje i danas, te suprotno očekivanjima, one ne nestaju već rastu. Za sada dosežu visinu oko 20 m. Oni koji su posjetili ovaj kraj uvjerili su se da je riječ o nesvakidašnjoj ljepoti.

Sličan prirodni fenomen javlja se i u drugim krajevima svijeta, tako da mnogi Pješčane piramide kod Foče nazivaju Bosanski Colorado jer izgledom podsjećaju na one u Coloradu u Sjedinjenim Američkim Državama. Zapravo, teško ih je uporediti, drugačije su i veličinom i sastavom, a ono što ih još izdvaja i čini privlačnijim jeste zelenilo koje ih okružuje. Popnete li se na piramide i pogledate li naokolo – nepregledno zelenilo, čarobne visoravni i planinski vrhovi ostavit će vas bez daha.

 

VRTAČE

Još jedan rijetki fenomen koji se nalazi u Bosni i Hercegovini su takozvane vrtače, koje su prisutne u selu Kapljuh. To je naseljeno mjesto u Bravskom polju, a nalazi se u sastavu općine Bosanski Petrovac. Ove male udolice, odnosno vrtače, smještene su preko ovih temeljnih površna Bravskog polja.

Vrtače su kružna udubljenja sa strmim stranama i najčešće su u obliku lijevka, ali postoje tanjuraste i kotlaste. Prostor s mnogim vrtačama se naziva boginjavi krš, dok se vrlo mala kružna udubljenja nazivaju kamenice. Iako će vam i nakon same posjete ostati misteriozne i neće vam otkriti razlog svog nastanka, obilazak vrtača će biti nesvakidašnje iskustvo.

 

KAMENE KUGLE

Dio svjetskog nedovoljno objašnjenog fenomena su i kamene kugle u Bosni i Hercegovini, koje od davnina predstavljaju misteriju stanovnicima, ali i istraživačima. Kamene kugle u BiH otkrivene su u Zavidovićima, Velikoj Kladuši, Banjaluci, te u okolini Vareša, Laktaša, Kaknja, Maglaja, Žepča, Teočaka, Olova i Gračanice. Većinom su manjih dimenzija, ali ima i onih većih promjera i teških po nekoliko tona.

Ono što predstavlja najveću misteriju vezano za bosanskohercegovačke kamene kugle je saznanje da je nekoliko radiestezista mjerilo utjecaj energije kamenih kugli na bioenergetsko polje posjetitelja. Mjerenja s PIP kamerom britanskog stručnjaka dr. Harry Oldfielda pokazuju da u slučaju interakcije čovjeka i kamene kugle dolazi do mijenjanja energetskog polja i kugle i čovjeka, odnosno da energetsko polje postaje svjetlije i veće. Dok jedni tvrde da su kugle ostaci meteorita koji su nekada davno pali na ova područja, drugi smatraju da su kugle zapravo djelo neke drevne civilizacije, a treći su mišljenja da se radi o prirodnoj pojavi nastaloj nakon povlačenja glečera.

Izvor: furaj.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button