SportZanimljivosti i zabava

Na današnji dan prije 65 godine odigrana je prva utakmica Lige prvaka (VIDEO)










4. septembar će ostati velikim slovima upisan u historiju evropskog klupskog fudbala. Naime, na ovaj dan je odigrana prva utakmica preteče današnje Lige prvaka, a tadašnjeg Kupa evropskih prvaka.

UEFA-in Kup evropskih prvaka počeo je utakmicom između Sportinga i beogradskog Partizana u prijestolnici Portugala – Lisabonu. U prvom izdanju Kupa prvaka nastupile su ekipe koje su dobile poziv organizatora. Utakmica je odigrana u nedjelju popodne 4. septembra 1955. godine u 17:00 sati na stadionu Nacional zbog toga što je Jose Alvalade bio tek u izgradnji i otvoren je godinu dana kasnije.

Oko 40 hiljada gledalaca na stadionu Nacional u Lisabonu je svjedočilo utakmici koja je donijela veliku ulogu klupskom fudbalu u to vrijeme. Utakmice Svjetskih prvenstava su bile jedini fudbalski spektakl u to doba, dok su klubovi bili osuđeni na igranje svojih prvenstava.

Možda će Vas zanimati i:

Partizan je predvođen majstorima poput Branka Zebeca, Brune Belina, Stjepana Bobeka i Miloša Milutinovića.

Malo je nedostajalo da Stjepan Bobek postane strijelac prvog pogotka u historiji takmičenja, izašao je sam pred Carlosa Gomesa nekoliko minuta nakon početka utakmice, ali je loše šutirao. Čast da postane prvi strijelac u historiji takmičenja pripala je Joau Martinsu. Susret je na kraju završen rezultatom 3:3, a pogotke su postigli Martins, Quim , Milutinović  i Bobek.

Partizan je u revanš susretu u Beogradu slavio rezultatom 5:2, ali je u četvrtfinalu ispao od Real Madrida ukupnim rezultatom 4:3. Real je na kraju osvojio prvu titulu prvaka Evrope pobjedom protiv francuskog Reimsa u finalu rezultatom 4:3. Najbolji strijelac u prvoj sezoni Kupa evropskih prvaka/Lige prvaka bio je Miloš Milutinović sa osam postignutih pogodaka.

Real Madrid je danas najuspješniji tim u ovom takmičenju, a Madriđani su prvaci Evrope bili 13 puta. Iza njih su Milan, Bayern i Liverpool.

 

 



Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button