PolitikaZanimljivosti i zabava

Rumunija kupuje borbene avione F-35 za jačanje protuzračne odbrane










Rumunija namjerava kupiti najnoviju generaciju američkih borbenih aviona F-35 kako bi ojačala svoju protuzračnu odbranu, saopćeno je u utorak iz Vrhovnog vijeća odbrane zemlje (CSAT).

Ova članica Evropske unije i NATO-a povećala je izdatke za odbranu na 2,5 posto bruto domaćeg proizvoda ove godine s dva posto, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Rumunija, koja dijeli 650 kilometara granice s Ukrajinom prošle godine imala je stalnu borbenu skupinu NATO-a stacioniranu na svom teritoriju.

SAD trenutno imaju oko 900 vojnika u Rumuniji, koja je članica NATO-a od 2004. godine i domaćin odbrambenog sistema od balističkih projektila.

– Posjedovanje robusnih, vjerodostojnih, interoperabilnih, fleksibilnih i učinkovitih operativnih sposobnosti protuzračne odbrane kao dio naših obaveza kao država NATO-a i EU-a ključno je za Rumuniju da ispuni ciljeve svoje odbrambene politike – stoji u saopćenju, navodi Reuters.

Navode da će proces modernizacije zračnih snaga nastaviti kupovinom aviona posljednje generacije F-35.

Prošle je godine predsjednik Klaus Iohannis rekao da Rumunija razmišlja o nabavci aviona F-35, koje proizvodi američki proizvođač oružja Lockheed Martin Corp (LMT.N).



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button