SportValter Tuzlanski

Košarkašice Irske odbile da se rukuju sa Izraelkama prije meča










Ženska košarkaška reprezentacija Irske dospjela je u fokus javnosti nakon što su sve igračice odbile da se rukuju s Izraelkama uoči početka utakmice kvalifikacija za EP.

Duel odigran u Rigi prije par dana protekao je u prilično napetoj atmosferi, a da se ne radi o “slučajnom” potezu, potvrdio je Košarkaški savez Republike Irske koji je prije utakmice najavio da reprezentacija neće učestvovati u bilo kojim formalnostima prije utakmice.

Svoju odluku su obrazložili kao “direktan rezultat nedavnih komentara iz Izraela koji iznose netačne optužbe o antisemitizmu”.

Možda će Vas zanimati i:

“Naša odluka uključuje razmjenu darova i formalno rukovanje prije i poslije utakmice. Naše košarkašice će se tokom himne postaviti uz našu klupu, a ne na centru igrališta kao što je to tradicija. Košarkaška Irska u potpunosti stoji uz igračice i odluku”, navodi se u saopćenju saveza.

Dan prije utakmice izraelska košarkašica Dor Sa'ar nazvala je Irkinje “prilično antisemitskom reprezentacijom”, a intervju je objavljen na zvaničnoj stranici Košarkaškog saveza Izraela. To je zasmetalo Irkinjama i odbile su sve protokole.

Nakon utakmice, razočarani selektor Izraela Sharon Drucker rekao je da nikada u životu nije vidio ovakve stvari. Izraelke su inače slavile uvjerljivu pobjedu rezultatom 87:57.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button