BiH

Bez odgovora iz Brisela: Piletina iz BiH još uvijek ne može u EU










Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, 9. oktobra u Sarajevu je rekao da su inspektori iz Direkcije za hranu, zdravlje, analize i revizije EK dali pozitivnu ocjenu za izvoz piletine i prerađevina od peradi na tržište EU.

Međutim, proizvođači pilećeg mesa iz BiH, još nisu dobili zeleno svjetlo za plasman proizvoda na evropsko tržište.

Naime, iako je početkom oktobra ministar Šarović rekao da će do početka novembra u BiH stiči zvanični izvještaj Evropske komisije i da će time četiri domaće kompanije dobiti dozvolu za izvoz mesa peradi na evropsko tržište, ipak prema našim saznanjima, ovaj izvještaj još nije stigao i ne zna se kada će doći.

“Zvanična dozvala bh. mesnim kompanijama za izvoz piletine na tržište EU još nije stigla, a u direktnom kontaktu sa Direkcijom za hranu, zdravlje, analize i revizije EK jeste Ured za veterinarstvo BiH, koji je i nadležan za sprovođenje ovoga projekta”, izjavio je Hamdo Tinjak sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Podsjećamo, u periodu od 26. septembra do 6. oktobra 2017. godine, inspektori Direkcije za zdravlje i hranu, reviziju i analizu EK su kontrolisali sektor peradarstva u BiH, te su nakon ove kontrole dali pozitivnu preliminarni dozvolu bh. mesnim kompanijama za izvoz piletine na tržište EU.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je nakon toga, tačnije na press konferenciji održanoj 9. oktobra, najavio da će i zvanična dozvola biti dostavljena za 3 sedmice (do kraja oktobra), što se još uvijek nije desilo.

Nakon ovoga, postavlja se pitanje, da li je došao u pitanje izvoz pilećeg mesa u zemlje EU.

Izvor: radiosarajevo



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button