LifestyleZanimljivosti i zabava

Ako vam se ove stvari događaju s usnama, moguće je da je vaše tijelo ugroženo










Usne imaju više od milijun živčanih završetaka koji su puno osjetljiviji od vrhova prstiju i ponekad vam mogu signalizirati da imate nekih stvarnih zdravstvenih problema koje ne smijete ignorirati. Stoga vaše usne trebaju potpunu njegu.

Ako primijetite neke od ovih simptoma, potrebno je obratiti pažnju na svoje tijelo, a zbog nekih simptoma ćete možda trebati čak i liječnički savjet, prenosi Index.hr.

Pukotine na kutovima usana

Kad se slina nađe u kutovima usta, ona isušuje kožu koja može puknuti. Možda često ližete usne, a toplina i vlaga u uglovima stvaraju savršene uvjete za infekcije što je najčešći uzrok ovih pukotina. Ako se to događa često, ne oklijevajte otići liječniku.

Možda će Vas zanimati i:

Suhe i ispucale usne

Suhoća usana može ukazivati na nedostatak vlage u tijelu. To se može dogoditi zbog klime ili stresa, a u svakom slučaju trebate piti više vode i koristiti hidratantne kreme.

Izrasline na usnama

Izrasline mogu biti bolne i neugodne, no većinu vremena su bezopasne i mogu nestati bez ikakvog liječenja. Vrlo često se događa da je uzrok virusna infekcija, poput herpesa, što zahtijeva odgovarajući medicinski tretman.

Nabori na gornjoj usni

Ako ste počeli primjećivati puno bora na gornjoj usni, razlozi za to mogu biti fizički i psihički. Obratite pažnju na svoje loše navike, poput upotrebe slamki za piće ili pušenja.

Promjena boje usana

Plave usne mogu ukazivati na slabu cirkulaciju kisika u krvi, a iste simptome možete imati i u prstima. Bijele ili blijede usne mogu ukazivati na anemiju što zahtijeva liječničku pomoć. Također je moguće da imate nizak šećer u krvi, probleme s cirkulacijom ili nedostatak vitamina.

Natečene usne

Oticanje može biti znak alergijske reakcije. Ako ste primijetili da vam usne postaju veće kada koristite određenu kozmetiku, najbolje bi bilo da te proizvode više ne koristite. Ako su vam usne u kratkom roku postaju sve veće i veće, potražite medicinsku pomoć.

Crne mrlje na usnama

Ove mrlje ne bi smjeli zanemariti i najbolje je zatražiti savjet liječnika.

Hiperpigmentacija uobičajeno uzorkuje smeđe mrlje. Osim na usnama, hiperpigmentaciju možete primijetiti na obrazima, nosu i čelu. Sunčane pjege također mogu biti razlog, ali ih u tom slučaju više osjetite nego vidite.

Izvor: Index.hr



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button