Kultura

“Husinski rudar” otvara Art&Light Festival svjetla u Sarajevu!

Fokus na junaku










Drugi po redu Art&Light Festival će se održati od 29. decembra 2023. do 2. januara 2024. na lokacijama Radićeva i Trg Susan Sontag u Sarajevu.

Nije samo riječ o svjetlu; Art&Light Festival je pozornica na kojoj umjetnici izražavaju svoju kreativnost kroz svjetlost, stvarajući umjetnička djela koja prenose priče, emocije i različite dimenzije umjetničkog izraza.

Festival će ugostiti izvanredne umjetničke instalacije u saradnji s umjetničkim institucijama iz Ljubljane, Zagreba, Dubrovnika, Tuzle i Hamburga. Saradnja s Light Guerrillom, JU Muzejem istočne Bosne Tuzla, KRASS Kultur crash festivalom, Festivalom svjetla Zagreb i LumiArt Festivalom obećava posjetiteljima jedinstveno iskustvo umjetničke kreativnosti spojene sa spektakularnim svjetlosnim prikazima.

Jedna od posebnih instalacija ovogodišnjeg Festivala bit će posvećena Husinskom rudaru!

 “Husinski rudar” je okviru performansa otvorio prošlogodišnji KRASS festival u Hamburgu, a sada će građani Bosne i Hercegovine u Sarajevu imati jedinstvenu priliku da dožive ovu izvanrednu instalaciju, čime će se spojiti umjetnička kreativnost s bogatstvom historije Husinskog rudara.

Muzej istočne Bosne Tuzla je 2020. godine, povodom obilježavanja 100 godina Husinske bune, realizovao projekt “Husinski rudar: Moja prošlost je vaša budućnost” autora Branka Šimića. Ova posebna instalacija će staviti u fokus junaka – Husinskog rudara, čije će se priče i prošlost pretočiti u umjetnički performans.

Svečano otvorenje 29. decembra 2023. u 18 sati počinje svjetlosnim performansom u Radićevoj, a nastavlja se na Trgu Susan Sontag u 20 sati s interaktivnim 3D mappingom.

Festival će trajati od 29.12.2023. do 2.1.2024., pružajući posjetiteljima priliku da uživaju u umjetnosti i svjetlosti tokom različitih događanja i aktivnosti.

Art&Light Festival povezuje umjetnost i svjetlost, stvarajući nezaboravno iskustvo za ljubitelje kulture i sve one željne otkrivanja novih dimenzija umjetničkog izraza. Organizira ga KulturaMedia, organizacija posvećena promicanju kulture i umjetnosti kroz različite događaje i projekte.

Produkcija: JU Muzej istočne Bosne Tuzla & KRASS Kultur crash festival Hamburg, Producent: Ljubiša Veljković, Režiser: Branko Šimić, Asistent režije: Alen Šimić, Glumac: Dražen Pavlović (Glas kipa), Izrada kipa: Marc Einsiedel, Muzika: Mirza Rahmanović – Indigo, Tehnički rukovodilac: David Altarac, Tehnički asistent: Ademir Sejdinović.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button