Lifestyle

Ukoliko krompir i luk držite zajedno, obavezno ih odvojite










Zaustavit ćete tako truljenje krompira i propadanje hrane.

Krompir je namirnica koja se može jesti svaki dan u različitim oblicima, a dobar je za zdravu prehranu. Ali kako pravilno spremiti krompir da se ne bi pokvario nakon dvije sedmice?

Trebali biste krompir spremati u hladan i mračan prostor jer zbog svjetla i vrućine postat će zelen i gorak. Najbolja mjesta za spremanje su smočnica, ormar, podrum ili garaža.

Iako krompir treba malo hladniju temperaturu, nemojte ga spremati u hladnjak. Hladnoća će dovesti do mijenjanja krompirove škrobi u šećer te će se promijeniti okus i boja. Krompir držite suhim i što dalje od luka!

Voda i vlaga potiču klijanje pa se krompir brže kvari i trune. Plinovi iz luka također prouzročuju brže truljenje, propadanje i klijanje.

Nemojte micati klice iz krompira sve do pripreme za kuhanje da biste zaustavili ranije propadanje i održali krompir tvrdim i zrelim.

Izvor: Večernji.hr

 



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button