BiH

Za kolektivnu dženazu u Vlasenici identifikovane samo dvije osobe










Za zajedničku dženazu u Vlasenici 23. aprila identificirane su samo dvije žrtve. To su Zejna Čamdžić, rođena 1922. godine i Mujo Parić rođen 1952. godine, oboje u Vlasenici.

Zejna Čamdžić je nestala 1992. godine u mjestu Neđeljišta, a ekshumirana 2009. godine iz zapaljene kuće. Mujo Parić nestao je u Vlasenici 1992. godine, a ekshumiran 2012. godine na lokalitetu Trnovo, na području općine Šekovići.

“Osim navedene dvije žrtve, bit će ukopano i 12 neidentificiranih osoba koje su ekshumirane u ranijem periodu, uglavnom iz masovne grobnice Ogradice 2003. godine i masovne grobnice Pelemiši 2004. godine, ali i na pojedinačnim lokalitetima na području Vlasenice. Riječ je dakle o neidentificiranim posmrtnim ostacima s kojih su uzeti koštani uzorci i izolovan DNK, ali nema DNK podudaranja”, kazala je portparolka Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Nema ko dati krv za analizu

Prema njenim riječima, razlog zbog kojeg nema DNK podudaranja je nedostatak krvi.

“Naime, u nekim slučajevima nestala osoba nije imala bližih srodnika pa nema ko dati krv, ili porodice nisu još dale krv, a postoje i slučajevi gdje su kompletne porodice ubijene pa nema ko dati krv”, ističe Čengić.

Dodaje da će posmrtni ostaci biti ukopani pod oznakama ekshumacije i obrade tijela, te ukoliko dođe DNK nalaz o tome će biti obaviještene porodice.

Prema evidencijama Instituta za nestale osobe BiH, na području Vlasenice se još uvijek traga za 485 osoba, odnosno onih koji su rođeni u Vlasenici i nestali u periodu 1992. i 1995. godine.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button