BiH

Kazne poslodavcima do 10.000 KM: Firme daju visoke plaće, a ne uplaćuju radnicima doprinose










Zakonom o doprinosima u Federaciji BiH propisane su novčane kazne u visini od 2.000 KM do 10.000 KM za prekršaj poslodavca koji ne obračuna doprinose pri obračunu plaća, a najkasnije do posljednjeg dana u mjesecu, u kojem je plaća dospjela za isplatu, potvrdili su nam u Poreznoj upravi FBiH.

Uprkos ovim kaznama i dalje je veliki broj firmi koje godinama ne uplaćuju doprinose radnicima, a unutar firmi imaju visoke plaće.

Možda će Vas zanimati i:

Sve u novčanik

– Primjer su Željeznice FBiH gdje imaju vrlo visoke plaće, a nama za doprinose duguju više od 120 miliona KM. Dakle, firme isplaćuju plaće, ali ne i doprinose radnicima. Prisjetio bih se detalja od prošle godine vezanih za firmu ZOI 84. U tom preduzeću su se pohvalili kako su isplatili 14 plaća i to bez doprinosa – govori nam Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja.

Dodaje kako je ovakav odnos gotovo postao trend u našem društvu.

– Također, mnoge komunalne firme, koje za naše prilike imaju visoke plaće, ne uplaćuju doprinose. Zapravo, hiljade je onih koji u „gubitaškim“ firmama imaju visoke plaće. Ali, samo u Željeznicama FBiH je oko tri, tri i po hiljade radnika sve bliže penziji i tražit će da im se uplati staž. Kod značajnog broja dužnika postoji situacija da radnici tuže za svoje plaće. Naplate oni to, podignu i u novčanik sve stave, pa poslije opet traže staž – govori nam Krnjić.

Dodaje da je u sistemu dosta devijacija koje vode u pravcu da se po svaku cijenu izbjegava uplata doprinosa.

Kazne 5.000 KM

– Pitanje je koja je svrha da se nekome dopusti da ne plaća doprinose, a drugi da plaća. Pa da se tome koji to ne radi namiruje od drugih građana iz redovnih poreza. Rješenje je nulta tolerancija na kršenje zakona, finansijska disciplina po svaku cijenu – podvukao je Krnjić.

U Poreznoj upravi FBiH su nam pojasnili da će se i novčanom kaznom od 500 KM do 2.000 KM kazniti za prekršaj i odgovorno lice u preduzeću, ako ne obračuna doprinose, pri obračunu plaća. A kaznom od 1.000 KM do 5.000 KM poslodavac ako ne uplati doprinose istovremeno sa isplatom plaće, a najkasnije do posljednjeg dana u mjesecu u kojem je plaća dospjela za isplatu.

Također, kaznom od 500 do 2.000 KM kaznit će se za prekršaj dužnik doprinosa – osiguranik koji sam za sebe plaća doprinose, ako dospjele doprinose ne uplati u propisanom roku.

Izvor: faktor



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button