Zanimljivosti i zabava

U Egiptu otkriven tunel koji bi mogao voditi do Kleopatrine grobnice










Ispod hrama koji potiče iz drevnog Egipta arheolozi su pronašli masivni tunel te sada vjeruju da bi mogao predstavljati prolaz do grobnice u koju je sahranjena Kleopatra.

Ministarstvo za turizam i antikvitete je putem Facebooka saopćilo da je tunel dug 1.300 metara te da se nalazi na dubini od 13 metara ispod grada Taposiris Magna nedaleko od Aleksandrije, koji je osnova u 4. stoljeću prije nove ere, a gdje su navodno Kleopatra i njen ljubavnik, rimski državnik Marko Antonije, sahranjeni nakon njihove smrti. Navodi se i da je tunel otkriven 20 metara ispod hrama egipatskog boga podzemlja Ozirisa.

Novootrkiveni tunel je veoma sličan tunelu Eupalinos na otoku Samos u Grčkoj, a arheolozi su ga nazvali “geometrijskim čudom”.

Tunel je pronašla vodeća arheologinja dominikansko – egipatske ekspedicije Kathčeen Martinez, koja je provela više od 15 godina tražeći Kleopatrinu grobnicu u gradu Taposiris Magna. Ona i njene kolege su već našli tajne prolaze i intrigantna blaga u hramu, uključujući kolekciju novčića s Kleopatrinim imenom i likom.

Međutim, brojni zemljotresi su potresali ovo područje te su ometali iskopavanja, a voda koja je prodirala iz Sredozemnog mora je potopila veliki dio hrama. Dijelovi nedavno pronađenog tunela i dalje su pod vodom.

Naučnici još uvijek vode raspravu o tome da li se u hramu u pomenutom gradu nalazila Kleopatra pa stoga nije poznato da li će ovaj tunel zaista pomoći u lociranju grobnice posljednje kraljice drevnog Egipta.



Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button