Sport

Bivši trener Paris Saint-Germaina suočava se s ozbiljnim rasističkim i islamofobnim optužbama










Christophe Galtier, bivši trener Paris Saint-Germaina, suočava se s ozbiljnim rasističkim i islamofobnim optužbama, a situacija je postala još teža nakon što su mu se suprotstavili bivši saradnici.

Frederico Gioria, Galtierov bivši pomoćnik, tvrdi da je trener imao rasističke komentare prema dvojici Alžiraca, Hichamu Boudaouiju i Youcefu Atalu, nazivajući ih “prljavim momcima” i “najgorim Alžircima”.

Julien Fournier, bivši sportski direktor Nice, otkrio je da mu je Galtier predao spisak nogometaša koje želi isključiti iz ekipe, a na tom popisu su bili isključivo arapski nogometaši, muslimani i tamnoputi igrači francuskog sastava. Galtier je odbio prijedlog da dovede turskog nogometaša u klub, izjavljujući da mu ne trebaju “crnci i Arapi u ekipi”.

Galtierov bijes se nastavio i nakon dolaska alžirskog nogometaša Billala Brahimija u Nicu, nazivajući ga “još jednim muslimanom” i izražavajući želju da napusti klub.

Bivši defanzivac Barcelone, Jean-Clair Todibo, tvrdi da ga je Galtier tjerao da prekine post tokom Ramazana te ga opisivao kao ekstremista zbog nošenja tradicionalne odjeće.

Galtier, trenutno trener Al Duhaila u Kataru, odbio je dovođenje Islam Slimanija u ljeto 2021. godine, suprotstavljajući se ideji da igrač sudjeluje u Afričkom Kupu nacija. Također je opisao tamnopute igrače kao “dva King Konga”.

Očekuje se da će svjedočenja bivših saradnika, uključujući i videoanalitičara Hachimu Ali Mbaeua, dodatno razjasniti ove ozbiljne optužbe protiv Galtiera. Suđenje je zakazano za deset dana, a treneru prijeti ozbiljne posljedice ukoliko se optužbe pokažu istinitima.

 



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button