BiHVijesti

Ovo su djelatnosti s najvišim i najnižim prosječnim platama u BiH

Objavljeni podaci

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata zaposlenih u Bosni i Hercegovini u oktobru  iznosila je 1.285 KM, što je nominalni rast za 1,6 posto, a realno je veća za 1,5 posto u odnosu na septembar ove godine.

Na godišnjem nivou, prosječna neto plata u oktobru ove godine u odnosu na isti mjesec lani nominalno je viša za 11,1 posto, dok je realni indeks bio veći za 8,8 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Najviše prosječne neto plate u oktobru ove godine isplaćene su u djelatnosti informacije i komunikacije u iznosu od 1.854 KM, zatim finansijske i djelatnosti osiguranja 1.832 KM, te u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji u iznosu od 1.792 KM.

Najniže prosječne neto zarade imali su radnici u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane u iznosu od 841 KM, zatim građevinarstvu od 972 KM te trgovini na veliko i malo i popravak motornih vozila i motocikala u iznosu od 996 KM.

Prosječna mjesečna bruto plata zaposlenih u BiH u oktobru ove godine iznosila je 1.981 KM, što je nominalni rast za 1,6 posto, a realno je veća za 1,5 posto u odnosu na septembar ove  godine.

Na godišnjem nivou, prosječna bruto plata u oktobru 2023. godine u odnosu na isti mjesec lani nominalno je viša za 11,3 posto, a realno za devet posto.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button