BiHU fokusu

Komšić i Džaferović glasali za pokretanje spora s Hrvatskom zbog Pelješkog mosta, Dodik se usprotivio













“Bilo je i prijedloga oko obustavljanja radova na Pelješkom mostu i otvaranje spora sa Hrvatskom. Komšić i Džaferović su glasali za tu odluku. U formalnom smislu se smatra usvojenom, ali s obzirom da svaki član ima pravo na vitalni interes, ja sam potegao kao srpski član Predsjedništva pitanje vitalnog nacionalnog interesa i objasnit ću u NSRS-u zašto to nije dobro”, kazao je Dodik nakon sjednice Predsjedništva.

Zbog takvog poteza odluka o pokretanju spora u ovom trenutku je nevažeća te će se čekati odluka Narodne Skupštine Republike Srpske.

Dodik je kazao da je predlagao da se s Hrvatskom napravi sporazum o granici, a ne da se priča usmjerava na Pelješki most, poručio je on i dodao da bi zbog usvajanja takve odluke imali probleme s brojnim subjektima, s obzirom da je Hrvatska članica Evropske unije.

Sada ukoliko dvije trećine NSRS-a izglasaju da je Dodikov potez vitalni nacionalni interes, Komšićev i Džaferovićev zahtjev pada.

Inače, BiH već godinama pokušava riješiti pitanje granice s Hrvatskom, ali bezuspješno. Uprkos protivljenju naše zemlje, Hrvatska je nastavila graditi Pelješki most, koji BiH može značiti smetnju prilikom izlaska na otvoreno more.

Ovo je bio prvi put da Predsjedništvo pokreće jedan ovakav potez, poput pokretanja sudskog spora, ali je sada evidentno da ni to neće ići jednostavno.

Izvor: Klix.ba


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button