Lifestyle

Skriveni razlog zašto Netflix stalno otkazuje snimanje nastavaka serija u kojima uživate










Netflix otkazivanje serija opravdava metrikom poznatom kao “stopa završetka” (eng. completion rate), koja mjeri koliko je gledalaca stvarno pogledalo seriju do kraja. Iako ukupan broj sati gledanja može pružiti informacije o tome koliko je dugo publika provela uz određenu seriju, stopa završetka daje uvid u to koliko su gledaoci došli do kraja epizoda.

Forbes ističe da je “magični prag” koji Netflix serija mora dostići da bi dobila novu sezonu oko 50 posto po stopi završetka. Ako manje od polovine gledalaca dovrši seriju, to može ukazivati na manje angažirane gledaoce ili nezadovoljstvo s tokom priče.

Ovo objašnjava zašto neke serije koje se čine popularnima, posebno među određenim grupama gledatelja, mogu biti otkazane ako veći broj ljudi ne dovrši njihovo gledanje. Netflix, kao platforma koja proizvodi i distribuira ogroman broj sadržaja, želi ulagati u serije koje privlače dugotrajnu pažnju gledatelja i imaju visoku stopu završetka.

Ovaj pristup također pomaže platformi da održi ravnotežu između zadovoljenja raznolike publike i pružanja sadržaja koji će zadržati gledatelje do kraja. Očito je da Netflix teži pridržavanju strategije koja je usmjerena na očuvanje angažmana i privlačenje gledatelja do samog kraja serija.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button