BiH

Zenički rudari najavili generalni štrajk: Računi blokirani zbog duga prema Gradu Zenica

15. januara


Zenički rudari najavili su za srijedu 15. januara u 7 sati generalni štrajk zbog blokade računa na osnovu dugovanja koje rudnik ima prema Gradu Zenica u iznosu od oko 2,6 miliona KM.

Predsjednik Sindikata rudara Rudnika mrkog uglja Zenica Elvedin Avdić u izjavi za medije je kazao da je račun rudnika ponovo blokiran od nadležnog suda na osnovu potraživanja Grada Zenice od Rudnika mrkog uglja Zenica, a da su se na generalni štrajk odlučili zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora.

Možda će Vas zanimati i:

Rudarima je danas trebao biti isplaćen topli obrok, a zbog dugovanja prema Gradu Zenica računi su ponovo blokirani te su rudari ostali uskraćeni za ova primanja. Dug prema Gradu Zenica se odnose na zatezne kamate za već isplaćenu glavnicu duga za komunalno-gradsko zemljište.

Plaća rudarima se isplaćuje 15. u mjesecu, a ukoliko ova blokada potraje, bit će upitna i isplata plaća.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović ranije je kazao da račun neće deblokirati kada bi mu svi rudari došli, a da će odluku promijeniti ako mu prodaju hotel Rudar s kojim sredstvima bi mogli uvezati staž rudarima.

Ipak, u jeku masovnih protesta rudara u FBiH, Kasumović je došao među rudare ispred rudnika Stara jama u Zenici te poručio da stoji iza njih i da će im pomoći i sredstvima iz budžeta Grada Zenice ako bude potrebno.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button