Vijesti

ŽENE NOVOG SADA UZ ŽENE BOSNE I HERCEGOVINE: Protest solidarnosti 21. avgusta u 16 sati


Aktivistkinje i građanke Novog Sada okupljene oko protesta „Novi Sad protiv nasilja“ staju uz ujedinjene žene Bosne i Hercegovine koje su pozvale na masovno okupljanje u ponedeljak, 21. avgusta u 16 časova i na blokadu ulice u svojim gradovima.

Povod je poslednji u nizu slučajeva svirepog nasilja nad ženama koji se desio protekle nedelje u Gradačcu kad je Nizamu Hećimović i još dvoje ljudi ubio njen bivši partner.

U istom trenutku, mi žene Novog Sada okupićemo se na Trgu slobode i poslati poruku podrške i solidarnosti sa pobunjenim ženama Bosne i Hercegovone.

Možda će Vas zanimati i:

Ukazaćemo na krizu i dramatičan porast broja ubistava žena u čitavom regionu. Tu krizu izaziva muško nasilje u čijem je korenu svakodnevna promocija nasilnih obrazaca ponašanja među dečacima i muškarcima, kontinuirana militarizacija društva i konstantno nasilje koje se promoviše iz samog vrha države i mediji.

Baš kao što žene u Bosni i Hercegovini traže utvrđivanje odgovornosti u konkretnom slučaju kao i promene zakona i reakciju nadležnih institucija, mi u Srbiji zahtevamo da zaštita od nasilja u porodici i partnerskim odnosima postane stvarni prioritet, a delovanje policije, socijalnih službi i pravosuđa bude koordinirano, efikasno i delotvorno.

Zajednička poruka koju šaljemo glasi: ne postoji hitniji i važniji posao od suzbijanja muškog nasilja nad ženama i devojčicama koje je u čitavom našem regionu poprimilo epidemijske razmere. Mržnja prema ženama koja pokreće na femicid,  nejednak društveni položaj žena i devojčica koji omogućava nasilje kao i sveopšte ignorisanje i poricanje problema moraju biti iskorenjeni!Možda će Vas zanimati i:

Back to top button