Tuzla

Zborovi građana u Tuzli: Put do rješenja
Kome se i kako obratiti za rješavanje komunalnih problema u zajednici jedno je od pitanja koje opterećava veliki broj građana Tuzle. Osim sa zagađenim zrakom, građani se često suočavaju i sa mnogim drugim problemima poput nepostojanja ili lošeg održavanja infrastrukture.

Kako bi doskočili ovom problemu i zajedno s građanima potražili rješenja za lokalne komunalne probleme aktivisti Udruženja građana Front slobode su oživjeli jedan već zaboravljeni koncept- zborove građana u mjesnim zajednicama. I rezultati su ohrabrujući.

Možda će Vas zanimati i:

Tokom 2022. i 2023. godine aktivisti su zajedno s građanima pripremili i organizovali već 10 zborova u različitim mjesnim zajednicama sa osnovnim temama o zagađenju zraka, troškovima grijanja, vodosnabdijevanju, odvodnji ali i mnogim drugim komunalnim problemima za koje su nadležne lokalne vlasti.

Na svakom zboru građani su dobili priliku razgovarati sa stručnjacima i predstavnicima nadležnih vlasti, institucija i javnih preduzeća. Lokalne vlasti pokazale su spremnost za saradnjom, a građani su iskazali veliki interes za ovakvim vidom komunikacije. Na zborovima su bili prisutni predstavnici gradske uprave, javnih preduzeća Centralno grijanje i Vodovod i kanalizacija i Termoelektrane Tuzla. Iz stručnog ugla građanima je odgovore na mnogobrojna pitanja o ekologiji, energiji, uštedama i zdravlju ponudila i dr.sc. Džemila Agić kao tematski ekspert na zborovima.

Kako je nekoliko mještana Soline istaklo tokom zbora koji je održan u ovoj mjesnoj zajednici: „Front slobode je ubo’ u pravu temu sa zborovima,“ dotakao se realnih problema građana i ponudio način za njihovo rješavanje. Građani su posebno isticali činjenicu da su konačno dobili priliku direktno razgovarati s nadležnima, upoznati ih s problemima s kojima se suočavaju te zatražiti konkretna rješenja.

Kao poseban problem izdvojeno je kako je mnogo toga što se u urbanim dijelovima grada uzima „zdravo za gotovo“ u prigradskim i ruralnim naseljima svakodnevni izazov. U prigradskim i ruralnim naseljima građani su posebno frustrirani sufinanciranjem infrastrukture sistemom „marka na marku,“ ovakav sistem dovodi do osjećaja diskriminacije.

Kako je istakla jedna od mještanki Lipnice: „Plaćamo ovaj asfalt od kako je krenuo iz Bukinja dok nije došao do naše kuće.“ Tokom zborova mještani su pitali nadležne jesu li oni građani drugoga reda zbog takvog odnosa prema infrastrukturi u njihovim naseljima. Na posljednjem održanom zboru u Lipnici direktor Vodovda i kanalizacije Tuzla Aid Berbić obećao je građanima kako će pitanje vodosnabdijevanja biti riješeno bez participacije i učešća građana, što je ohrabrilo i obradovalo mještane.

Osim odgovora na ovo pitanje, na zborovima su građanima od strane nadlaženih predstavljeni planovi širenja mreže toplifikacije i širenja vodovodne mreže sa jasno naznačenim rokovima. Osim toga, zahvaljujući aktivistima Fronta slobode građani su dobili i uvid u potrošnju sredstava koje Termoelektrana Tuzla isplaćuje Gradu Tuzla na ime zagađenja. Iz Fronta slobode su također građanima pružili informacije o subvencijama za utopljavanje objekata i nabavku toplotnih pumpi te pomogli građanima s prikupljanjem potrebne dokumentacije.

Kako ne bi sve ostalo na razgovoru, dio građana je nakon zborova preuzeo inicijativu i potaknuo konkretne promjene. Mještani Plana, naselja u sklopu Mjesne zajednice Šićki Brod koja je ujedno i najizloženija zagađenju Termoelektrane Tuzla, su uz podršku aktivista Fronta slobode samostalno održali zbor građana, pokrenuli građansku inicijativu, prikupili potpise i uslovili Gradsko vijeće Tuzla da održi tematsku sjednicu o toplifikaciji Plana. Na sjednici koja je održana 28. septembra Gradsko vijeće Tuzla je jednoglasno podržalo inicijativu mještana i naložilo Centralnom grijanju da proširi zone toplifikacije i na Plane. Mještani su se tako uspješno izborili za toplifikaciju svog naselja.

Emir Baraković, koordinator projekta u Frontu slobode ističe kako zborovi nisu samo razgovor građana s nadležnima, nego puno više od toga: „Predmetni problemi se polako počinju rješavati ili se planiraju njihova rješenja.“ Baraković najavljuje i novu inicijativu građana vezanu za vodosnabdijevanje na zboru građana Dragunje. O značaju i uspjehu zborova svjedoči i podatak kako su građani počeli sami pozivati aktiviste Fronta slobode i tražiti da se organiziraju zborovi i u njihovim mjesnim zajednicama kao i saradnja uspostavljena sa nekim od sekcija srednjoškolaca koji se bave srodnim temama.

Udruženje građana Front slobode djeluje već više od 10 godina u Tuzli i predstavlja direktnog nasljednika nekada čuvenih i u poslijeratnom periodu ugašenih novina Front slobode. Okupljeni aktivisti su odlučili sačuvati tradiciju ovog tuzlanskog lista i nastaviti djelovati kroz udruženje građana. Kroz svoje postojanje novi Front slobode se najviše bavio radničkim pravima, društvenom pravdom, direktnom demokracijom i ekološkim temama u tranzicionom BH društvu. Producirali su nekoliko dokumentarnih filmova, organizirali izložbe, slikarske kolonije za mlade, glumačke radionice, škole filma, seminare, ljetne škole, otvorene učionice i mnoge druge aktivnosti. Na današnjoj tuzlanskoj nevladinoj sceni Front slobode postao je nezaobilazan faktor.

Uzimajući u obzir pozitivne rezultate postignute kroz održane zborove građana, aktivisti Udruženja građana Front slobode planiraju proširenje ove inicijative na nove mjesne zajednice. Tokom naredne godine, fokus će biti stavljen na područja koja su posebno pogođena ekološkim izazovima ili nedostatkom adekvatne infrastrukture. Ovim putem žele potaknuti širu participaciju građana u donošenju odluka koje direktno utječu na kvalitetu njihovog života.

U Frontu slobode se nadaju kako su zborovi samo početak većeg razvoja direktne lokalne demokracije i samoorganizovanja građana u Tuzli na rješavanju lokalnih problema. Građani i aktivisti polažu i velike nade u dugo očekivane izbore za savjete mjesnih zajednica. Ako je suditi prema rezultatima koje su do sada postigli zborovima, njihova očekivanja imaju čvrsto utemeljenje.

Ukupno gledajući, zborovi građana predstavljaju ključan mehanizam za ostvarivanje dijaloga između građana i vlasti, potičući transparentnost, odgovornost i suradnju. Kroz ove napore, Tuzla ne samo da rješava konkretna pitanja komunalnih problema, već i gradi model participativne demokracije koji bi mogao služiti kao inspiracija i primjer drugim zajednicama u zemlji. Ohrabreni dosadašnjim postignućima, građani se nadaju da će ovaj pozitivan trend nastaviti i u budućnosti, stvarajući održivu i inkluzivnu lokalnu zajednicu.Izvor
Snagalokalnog.ba

Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button