Svijet

Zbog čega cijene namirnica na globalnom tržištu nastavljaju rasti

Zabrinutost kupaca


Cijene namirnica stalno rastu. Cijene mesa, morskih plodova, proizvoda, žitarica i drugih osnovnih kuhinjskih namirnica, prema podacima IRI, kompanije za istraživanje tržišta sa sjedištem u Chicagu, porasle su za 9 posto u 2021, a trend je nastavljen i ove godine.

Brojni poznati brendovi podižu cijene, a jedan od njih je i Kraft Heinz (KHC), koji je najavio poskupljenja Velveeta sira, Oscar Mayer mesa, Maxwell House kafe i Kool-Aid-a. General Mills (GIS) i Campbell Soup (CPB) također su podigli cijene hrane, a Procter & Gamble (PG) kompanija podigla je cijenu Tide proizvoda za pranje rublja, piše CNN.

Možda će Vas zanimati i:

Za rast cijena namirnica mnogi krive lanac nabavke, tekući nedostatak radne snage i covid.

“Mnogo toga je zapravo odgođena reakcija problema i volatilnosti koje je lanac nabavke osjećao posljednjih nekoliko mjeseci. Oni su odlagali što je duže moguće, a sada ćemo osjetiti posljedice toga u narednih nekoliko mjeseci”, rekao je Doug Baker, potpredsjednik za odnose s industrijom za FMI, Udruženje prehrambene industrije.

Broj teretnih brodova parkiranih uz obalu Kalifornije dostigao je rekordnu vrijednost u januaru, sa skoro 100 još uvijek na čekanju na moru, čak i nakon što su luke Los Angeles i Long Beach iskrcale 13 posto više kontejnera nego ikada prije 2021. godine.

Troškovi rada, goriva, sastojaka, ambalaže i transporta vrtoglavo rastu, uglavnom zbog nedostatka radnika i velikog rasta potražnje za robom.

Omikron povećava pritiske na cijene, uz gubitke radnika iz skladišta, prerađivačkih objekata i prodavnica prehrambenih proizvoda. S manje radnika, distributeri smanjuju isporuke nekim trgovinama za 20 do 40 posto.

Fresh Encounter, lanac prehrambenih proizvoda sa sjedištem u Ohaju, kaže da je više od 40 posto narudžbi odgođeno ili otkazano.

“Bilo je čudno. Jednog dana je to jedna stavka, a sljedećeg potpuno drugačiji segment. Očigledno, naši kupci su frustrirani kada ne mogu dobiti svoje artikle, ali nadamo se da ćemo moći imati zamjensku stavku za njih”, rekao je izvršni direktor Fresh Encounter Michael Needler Jr.

Nedavno istraživanje pokazalo je da je 37 posto kupaca veoma zabrinuto zbog nestašice namirnica, što su vidjeli na artiklima kao što su hrana za kućne ljubimce, papirnati proizvodi i krem sir.

Zalihe brojnih proizvoda su se punile i praznile tokom protekle godine, a trenutno su bezalkoholna pića jedan od proizvoda koje je najteže pronaći na policama.

“Imali smo problema s nekim zaslađivačima, koji su kasnili, a imali smo i problema sa limenkama i staklom”, rekao je Norm Snyder, izvršni direktor kompanije Reed's za piće, dodajući da je nedostatak radne snage najveća prepreka, posebno tokom naleta covida.

Bidenova administracija kaže da radi na ublažavanju inflacije, optužujući neke od najvećih prerađivača mesa da podižu cijene samo da bi povećali profit. Međutim, stručnjaci predviđaju još poskupljenja namirnica.

“Nastavit ćemo viđati poremećaj lanca snabdijevanja i periode inflacije, barem u narednih nekoliko mjeseci”, rekao je Baker iz FMI-ja.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button