BiHPolitikaZanimljivosti i zabava

Zastupnici odbili razmatrati o povećanju plata radnicima: Čavalić poručio da je to razlog dugih redova ispred ambasada


Na dnevni red sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nisu uvršteni zakoni kojima bi se omogućilo povećanje plate radnicima do 400 KM.

Klubovi SBiH-a i NES-a uputili su zahtjev za dopunom dnevnog reda kako bi zastupnici mogli razmatrati ove zakone. Međutim, za njihovo uvrštavanje na dnevni red glasalo je samo 39 zastupnika.Razočarenje ovakvim ishodom glasanja izrazio je zastupnik SBiH Admir Čavalić.

“Početkom januara smo pripremili izmjene dva zakona kojim bi se omogućilo povećanje plata radnika do 400 KM (uz 11 posto za PIO). Ovo bi značilo dosta za naše radnike, neko sa neto 1.200 KM bi imao 1.600 KM itd. Samo kao temporalni zakon do donošenja ključnih izmjena ta dva zakona”, podsjetio je Čavalić.

Dodao je da je tražio pojedinačno glasanje za uvrštavanje ove tačke na dnevni red.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

“Snimak postoji ko je kako glasao. Zašto je ovo propuštena prilika? Pa prije svega zbog činjenice da ove godine nećemo usvojiti reformske fiskalne zakone u svrhu smanjivanja doprinosa. To znači da je implementacija bilo kakvih zakonskih rješenja iz naredne godine tek u 2025. godini. Dvije godine koje jedu skakavci (plus još sedam njih prije). Eto razloga zašto je jučer bio ogroman red ispred Njemačke ambasade. Nema izgovora. Ostat će samo žabe da se gutaju u našoj zemlji”, naveo je Čavalić.

Podsjećamo, Udruženje poslodavaca FBiH već mjesecima apeluje na vlast u FBiH da se ovi zakoni nađu u parlamentarnoj proceduri.

Objasnili su da bi usvajanjem ovih zakona, koji su samo privremeno rješenje, plate radnicima mogle biti povećane već narednog mjeseca do 400 KM, zavisno od mogućnosti poslodavaca.

Međutim, kako stvari stoje očito je da se vlast ne želi odreći dijela vlastitih javnih prihoda u korist radnika, kojih posebno u FBiH manjka te građani BiH već uveliko obavljaju sezonske poslove van granica naše države.Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button