ArhivaTuzla

Započet nastavno – umjetnički proces Srednje „Savremeno – umjetničke škole“ Tuzla

Nakon realizacije trogodišnjeg procesa osnivanja Srednje „Savremeno – umjetničke škole“ Tuzla kojeg su realizovali Pozorište mladih Tuzle i Udruženje „Mladi Tuzle“ Tuzla, suosnivači škole, u saradnji sa 35 stručnjaka iz oblasti odgoja, obrazovanja, kulture, umjetnosti, ekonomije i prava, u prošloj sedmici je, na radost svih, uspješno započet nastavno – umjetnički proces obrazovanja i odgoja prve generacije učenika/ca za zanimanja „izvedbeni animator dramske umjetnosti i edukacije“ i „omladinski lider“. Učenici su upoznati sa nastavnim planom i programom, nastavnim osobljem i saradnicima škole, specifičnim modelima funkcionisanja i  pravilima rada.

Početku nastave prethodio je sedmodnevni program u povodu svečanog početka rada škole koji je činio press konferenciju i druženje za medije u prostorijama škole, dane otvorenih vrata za građanstvo, prijem u Vladi Tuzlanskog kantona, svečanu akademiju na kojoj se prisutnim gostima obratio profesor Kadrija Hodžić, Premijer Tuzlanskog kantona i profesorica Fahreta Brašnjić, u ime Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Na svečanosti su nastupile Agota Vitkai – Kučera i Jelena Simonović – Kovačević, profesorice sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Manifestacija je podržana od Grada Tuzla, Centra za kulturu Tuzla, Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona i Deling Invest. Dodatno su realizovane radionice glasa i master class klavira za učenike/ce Srednje „Savremeno – umjetničke škole“ Tuzla, Gimnazije „Ismet Mujezinović“ Tuzla, Osnovne muzičke, Srednje muzičke škole „Čestmir Mirko Dušek“ Tuzla i studente glume Akademije dramskih umjetnosti Tuzla, koje su vodile profesorice iz Novog Sada.

Podsjetimo se da je ideja o osnivanju škole nastale nakon 17 godina postojanja i aktivnog rada Mladih Tuzle koji su do sada edukovali preko 8500 djece i mladih, realizovali preko 350 različitih projekata, producirali 91 društveno angažovanu pozorišnu predstavu, snimili 3 igrana filma, učestvovali na 23 festivala u regiji, u Tuzlu i BiH donijeli 45 prvih nagrada. Mladi Tuzle su do sada imali preko 60 partnera u radu. Svi projekti imaju za cilj u Tuzli i Tuzlanskom kantonu stvoriti mjesto sigurnog odrastanja.

Srednja „Savremeno – umjetnička škola“ Tuzla je prva škola u regiji koja koristi inovativni pristup obrazovanju i odgoju kroz primjenu dramske pedagogije i metoda primijenjenog pozorišta i drame.

Značaj osnivanja škole za buduće generacije ogleda se u tome što će ovo biti škola kreativne (samo)spoznaje, mjesto koje će učenike osposobiti i podučiti komunikacijskim vještinama, naučiti ih kulturi javnog nastupa, doprinijeti socijalizaciji, kognitivnom i emocionalnom razvoju ličnosti, podučiti projekt menadžmentu, introspekciji, kritičkom razmišljanju, imaginaciji, prihvatanju, fleksibilnosti, odgovornosti, samokontroli, samodisciplini, samosvjesnosti, estetskim vrijednostima, tjelesnom i umnom razvoju, motivaciji, povjerenju, timskom radu, slobodi izražavanja emocija, socijalnoj svjesnosti društvene zajednice, kreativnom rješavanju problema, poštivanju obaveza, radnim navikama, odgovornosti, poštivanju pravila, ali i razvijanju omladinskog aktivizma i snalaženju u različitim životnim situacijama. Na ovaj način učenik će se zapravo osposobiti da vještine stečene u ovakvom modelu obrazovanju, funkcionalno koristi u različitim životnim situacijama i svim daljim nivoima obrazovanja, odnosno za funkcionalno snalaženje u društvenoj zajednici XXI stoljeća.

Sa završenom Savremeno-umjetničkom školom učenici imaju mogućnost nastavka daljeg obrazovanja na svim fakultetima ili akademijama u regiji i primjenu znanja u svim budućim profesijama.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button