PolitikaSvijet

Yellen: Neplaćanje javnog duga SAD bi izazvalo ‘ekonomsku katastrofu’


Američka ministrica finansija Janet Yellen upozorila je u utorak da bi neuspjeh Kongresa da podigne gornju granicu javnog duga – i rezultirajuće neispunjavanje obaveza – pokrenulo “ekonomsku katastrofu” zbog koje bi kamatne stope bile veće u godinama koje dolaze.

Yellen je, u napomenama pripremljenim za događaj u Washingtonu s poslovnim rukovodiocima iz Kalifornije, rekla da bi neplaćanje javnog duga rezultirao gubitkom radnih mjesta, dok bi se kamate domaćinstava za hipotekarne kredite, kredite za auta i kreditne kartice, povećale.

Dodala je da je “osnovna odgovornost” Kongresa da podigne ili suspenduje gornju granicu zaduživanja od 31,4 biliona dolara, upozorivši da bi neizvršenje obaveza ugrozilo ekonomski napredak koji su Sjedinjene Države ostvarile od pandemije COVID-19.

– Neplaćanje našeg javnog duga proizvelo bi ekonomsku i finansijsku katastrofu – rekla je Yellen članovima Metropolitanske privredne komore Sacramenta.

Naglasila je da bi neizvršenje obaveza dovelo do konstantnog povećavanja cijene zaduživanja, a buduće investicije bi postale znatno skuplje.

– Ako gornja granica javnog duga SAD-a ne bude podignuta, američka preduzeća će se suočiti sa sve lošijim tržištima kredita, a vlada vjerovatno neće moći da isplaćuje naknade porodicama vojnika i starijim osobama koje se oslanjaju na socijalno osiguranje, rekla je Yellen, prenosi Reuters.Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button