TehnologijaZanimljivosti i zabava

Windows 7 i 8 ostaju bez budućih nadogradnji
Microsoftovi operativni sistemi Windows 7 i Windows 8.1 će od 10. januara ostati bez sigurnosnih nadogradnji i tehničke podrške.

Microsoft Edge 109 je posljednja verzija browsera koja podržavati zastarjele operativne sisteme, ali to nije jedini browser koji “diže ruke” od Windowsa 7 i 8.1.

Još u oktobru prošle godine je Google saopćio da će 7. februara ove godine njegov Chrome okončati podršku za navedene operativne sisteme. Iako će oba browsera funkcionisati na uređajima koji ih koriste, ključnih sigurnosnih nadogradnji i novih funkcija više neće biti.

Microsoft sees an upgrade wave from Windows 7 users: Report - Gizmochina

Podrška za WebView2, alat koji omogućava developerima da embeduju sadržaj baziran na webu u svoje aplikacije također će biti ukinuta 10. januara.

To znači da ostalo veoma malo vremena da korisnici mašina koje i dalje pokreću Windows 7, a ima ih oko 100 miliona, pređu na noviji operativni sistem ili da se u protivnom suoče sa sigurnosnim rizicima zbog korištenja nepodržanog OS-a i browsera.

Istraživanje obavljeno u oktobru je uključivalo 27 milion uređaja s Windowsom, a pokazalo je da više kompjutera koriste Windows XP, 7 ili 8 nego Windows 11.

Međutim, treba reći da je Microsoft na vrijeme obavještavao korisnike, a prvi put je ukidanje podrške za Windows 7 najavljeno 2020. godine. Korisnici koji još uvijek dobijaju nadrogradnje su zapravo oni koji su platili za dodatne tri godine sigurnosnih patcheva.Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button