Svijet

WHP i Unicef: Broj slučajeva ospica u svijetu „eksplodirao“

Broj slučajeva ospica u ogromnom je porastu širom svijeta, prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljenom u srijedu u Ženevi.

Broj prijavljenih slučajeva ospica u prva dva mjeseca 2022. bio je 79 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine, navodi se u izvještaju.

Možda će Vas zanimati i:

Razlog porasta je taj što se premalo djece vakciniše, dijelom zato što su kampanje vakcinisanja prekinute tokom pandemije covida-19, a dijelom zbog toga što su zemlje bile prisiljene preraspodijeliti novac za druge probleme, priopćio je WHO.

Sukobi i ratovi u Ukrajini, Etiopiji, Somaliji i Afganistanu prisilili su milione ljudi da napuste svoje domove. Djeci je uskraćeno vakcinisanje i često su prisljena živjeti u prenatrpanom smještaju.

Pojava velikih epidemija ove vrlo zarazne bolesti predstavlja opasnost, posebno nakon ukidanja mjera socijalnog distanciranja uvedenih zbog pandemije.

Ospice se šire kapljičnim putem pri govoru, kihanju ili kašljanju. Infekcija počinje simptomima sličnim gripi, nakon čega slijedi osip na koži, a može dovesti do upale pluća, upale srednjeg uha ili čak mozga.

Bolest može biti smrtonosna i može oslabiti imunološki sistem pa tako zaraženi postaju podložniji drugim bolestima.

U 2020. godini 23 miliona djece nije primilo preporučene vakcine, što je više nego bilo koje godine od 2009.

U januaru i februaru 2022. godine prijavljeno je 17.338 slučajeva ospica. U razdoblju od aprila 2021. do aprila 2022. zabilježena je ukupno 21 velika epidemija ospica, većina njih u Africi i istočnom Mediteranu, navodi se u izvještaju.

Izvor
Ba.n1info.com

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button