Svijet

WHO promijenila preporuke za vakcine protiv COVID-19


Svjetska zdravstvena organizacija u utorak je promijenila svoje preporuke za vakcine protiv COVID-19, sugerirajući da bi visokorizične kategorije stanovništva trebale primiti dodatnu dozu 12 mjeseci nakon posljednjeg docvakcinisanja.

Agencija UN-a za javno zdravstvo definirala je starije odrasle osobe kao populaciju visokog rizika, kao i mlađe osobe s drugim značajnim faktorima rizika. Za tu grupu, agencija preporučuje dodatnu dozu vakcine šest ili 12 mjeseci nakon posljednje doze, na osnovu faktora kao što su starost i imunokompromitirajuća stanja.

WHO je grupu koja uključuje zdravu djecu i adolescente definirala kao kategoriju “niskog prioriteta” i pozvala zemlje da razmotre faktore poput opterećenja bolesti prije nego što preporuče vakcinaciju te grupe.

Preporuke su uslijedile zbog toga što zemlje imaju različite pristupe za svoje stanovništvo. Neke zemlje s visokim dohotkom, poput Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade, već ovog proljeća, šest mjeseci nakon njihove posljednje doze, već nude visokorizične lijekove za COVID-19.

WHO je saopćila da je to opcija za podgrupu ljudi koji su u posebnom riziku, ali su njene preporuke zamišljene kao globalni vodič za najbolju praksu.

Agencija je saopćila da je njen komitet stručnjaka također naveo da se dodatne vakcine za dopunsku vakcinu protiv COVID-a osim početne serije – dvije doze i dopunski lijek – više ne preporučuju osobama sa “srednjim rizikom”, prenosi Reuters.Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button