Covid-19Svijet

WHO objavio da je broj novozaraženih u svijetu opao za 19 posto

Svjetska zdravstvena organizacija
Broj novozaraženih koronavirusom u svijetu opao je za 19 posto u protekloj sedmici, dok je broj umrlih od posljedica zaraze i dalje stabilan, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija (UN) navela je kasno u utorak u svom sedmičnom izvještaju o pandemiji da je prošle sedmice širom svijeta prijavljeno nešto više od 16 miliona novih infekcija COVID-a 19 i oko 75.000 smrtnih slučajeva.

Slučajevi u istočnoj Evropi se udvostručili

Zapadni Pacifik je jedina regija koja je prijavila porast novih slučajeva za oko 19 posto. Jugoistočna Azija je prijavila pad od oko 37 posto, najviše na globalnom nivou. Broj umrlih porastao je za 38 posto na Bliskom istoku i za oko jednu trećinu u zapadnom Pacifiku.

Najveći broj novih slučajeva COVID-a 19 zabilježen je u Rusiji. Slučajevi u istočnoj Evropi udvostručili su se posljednjih sedmica, potaknuti naletom izuzetno zarazne varijante omikron.

WHO je naveo da sve druge varijante koronavirusa, uključujući alfu, betu i deltu, nastavljaju da opadaju globalno usljed širenja omikrona.

Optimizam se kosi s upozorenjima

Navode da BA.2 verzija omikrona u stalnom porastu i da je njena rasprostranjenost porasla u Južnoj Africi, Danskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim zemljama.

Direktor WHO-a za Afriku Matshidiso Moeti rekao je prošle sedmice da se nazire “svjetlo na kraju tunela” za afrički kontinent i da uprkos niskim stopama vakcinacije, Afrika izlazi iz akutne pandemijske faze COVID-a 19.

Taj optimizam kosi se s upozorenjima generalnog direktora WHO-s Tedrosa Adhanoma Gebrejesusa (Ghebreyesus), koji je više puta ponavljao da pandemija nije gotova i da je prerano da zemlje pomisle da bi kraj mogao biti neminovan.Izvor
Avaz.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button