SvijetVijesti

WHO morao evakuisati zalihe lijekova iz skladišta na jugu GazeSvjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je kazala da je morala evakuisati zalihe iz svog skladišta lijekova na jugu Gaze unutar 24 sata, nakon što je izraelska vojska upozorila da će zbog kopnenih operacija na tome području ono postati nepristupačno.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je Izrael da povuče naredbu i poduzme sve mjere kako bi zaštitio civile i civilnu infrastrukturu, uključujući bolnice i humanitarne objekte, u objavi na društvenoj mreži X.

COGAT, grana izraelskoga Ministarstva odbrane, u izvještaju je zanijekala da je od WHO-a tražila da isprazne skladišta te da je isto poručila predstavnicima UN-a, bez daljnjeg objašnjenja.

Možda će Vas zanimati i:

Shannon Barkley, članica WHO-ovog tima u okupiranome palestinskome teritoriju, kazala je na novinskoj konferenciji da je WHO-ovo osoblje u Gazi uspješno “izvelo dio preseljenja skladišta u novi objekat.”

Regionalni direktor WHO-a za istočni Mediteran Ahmed Al-Mandhari kazao je na konferenciji da bi pojačavanje kopnenih vojnih operacija Izraela na jugu Gaze, osobito u Khan Younisu, moglo prekinuti pristup zdravstvenoj pomoći hiljadama ljudi.

Dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije kazali su da su zabrinuti da bi, zbog nedostupnosti čiste vode i higijenskih uslova stanovnicima Gaze, moglo doći do značajnoga izbijanja bolesti.

WHO je obavijestio o porastu zaraznih bolesti, kao što su akutne respiratorne infekcije, svrab, žutica, proljev i krvavi proljev, kazao je Al-Mandhari.

Doktor Richard Brennan iz WHO-ovog regionalnoga ureda za istočni Mediteran poručio je da su zdravstveni dužnosnici zabrinuti i zbog hepatitisa E, koji se sa čovjeka na čovjeka prenosi putem zagađene vode te da predstavlja pobeban rizik za trudnice.

Zdravstveni sektor u Gazi pretrpio je “ogroman pad,” kazao je Brennan. Trenutno radi 18 bolnica, dok je prije rata radilo njih 36. One koje su otvorene rade izuzetno slabo.

“Naše mogućnosti da odgovorimo na potrebe ljudi srozavaju se, dok potrebe rastu velikom brzinom,” kazao je.Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button