BiHVijesti

VSTV suspendovao predsjednika Suda BiH Ranka Debevca
Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) suspendovala je danas predsjednika Suda BiH Ranka Debevca koji je uhapšen prije dva dana u akciji SIPA-e.

Ured disciplinskog tužioca VSTV-a je ranije podnio zahtjev da se Debevec privremeno udalji s pozicije predsjednika Suda BiH nakon što je uhapšen u akciji SIPA-e, skupa sa bivšim direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem.

Treba istaći da za Debevca ne postoji zamjena po automatizmu na poziciji predsjednika Suda, već će VSTV zasjedati i izabrati v. d. predsjednika Suda BiH.

U konkurenciji će biti sve sudije Suda BiH s tim da je Dalida Burzić od ranije suspendovana, a protiv Branka Perića se vodi disciplinski postupak, a osim toga najavio je da će u januaru otići u penziju.

Izabrani v. d. predsjednik Suda BiH obavljat će tu funkciju dok ne bude završen postupak koji se vodi protiv Debevca.

Glavni državni tužitelj Milenko Kajganić jučer je naveo da se Osman Mehmedagić, bivši direktor OSA-e i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec terete da su u 2020. godini počinili krivična djela zloupotreba položaja na način da su nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i službenika Tužilaštva BiH prilikom provođenja radnji iz predmeta Tužilaštva BiH i Suda BiH.

Očekuje se da će tužitelj zatražiti od suda određivanje pritvora u trajanju od jedan mjesec. Do jutros ni Debevec ni Mehmedagić nisu saslušani u Tužilaštvu BiH.

Podsjećamo, Mehmedagić i Ranko Debevec su uhapšeni u ponedjeljak poslijepodne u operaciji pripadnika SIPA-e.

Pored njih uhapšena je i advokatica Vasvija Vidović koja se tereti za krivično djelo sprečavanja istrage.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button