Tuzlanski kantonValter Tuzlanski

Vlada TK usvojila rekordan budžet

Ostaju naknade za porodilje i pomoć za penzionere


Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Prijedlog budžeta TK za 2024. godinu, koji iznosi rekordnih 730.227.545 KM i veći je za 46,6 miliona u odnosu na budžet za prošlu godinu.

Iz Vlade su danas poručili da se radi o ambicioznom budžetu, koji ima socijalnu i investiciono-razvojnu komponentu te može biti osnov Vladi da odgovori na sve izazove.

 Socijalna komponenta u budžetu iznosi 75 miliona KM, a pored toga 21 milion za boračke kategorije. Porodiljske naknade će biti na nivou prošle godine i iznosit će ukupno 40 miliona KM,  i jednokratnu pomoć penzionerima sa najnižim primanjima za što je izdvojeno 3,7 miliona KM. Novitet je milion KM za udruženja koja brinu o najugroženijim kategorijama.

Možda će Vas zanimati i:

Rekordan iznos od oko 136 miliona KM, određen je i za investiciono-razvojne projekte, a tu  izgranje Kampusa, rekonsktrukciju zgrade Vlade TK, izgradnju zgrada Općinskog suda Lukavac i Policijsku upravu Živinice.

Predviđeno je snažnije ulagane u meterijalno-tehničko i kadrovsko opremanje Uprave policije za šta je predviđeno za nove uniforme, novu opremu te za plaće novih kadata koji će se primiti, što je ukupno 27 miliona. Predviđeno je 10 miliona KM za robne rezerve, 13,8 miliona za poljoprivredne poticaje,  osam miliona za kapitalne izdatke budžetskih korisnika, sedam miliona KM za zaštitu okolice i energetsku efikasnost i isto toliko za civilnu zaštitu, 6,2 miliona KM za nabavku udžbenika za sve osnovce, 4,7 miliona KM za Međunarodni aerdorom Tuzla… poruke su iz Vlade Tuzlanskog kantona.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button