SvijetVijesti

Vijeće sigurnosti UN-a hitno zasjeda zbog napada na Rafah, Netanyahu poručuje da se ne planira zaustavitiIzraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da će nastaviti rat protiv Hamasa uslijed međunarodne osude zračnog napada u kojem je u nedjelju ubijeno više Palestinaca u Rafahu.

Najmanje 45 ljudi je ubijeno, dok su stotine drugih liječene od teških opekotina, prijeloma i rana od gelera.

Govoreći u izraelskom parlamentu, Netanyahu je rekao da je napad bio “tragična nezgoda,” ali je dodao:

“Ne namjeravam završiti rat prije nego što se postigne svaki cilj.”

Naveo je da je od vitalnog značaja da Izrael preduzme “sve moguće mjere” kako bi zaštitio civile i insistirao na tome da Izraelske odbrambene snage (IDF) ulažu “najbolje napore da ne naude onima koji nisu uključeni u sukob.”

Vijeće sigurnosti UN-a održat će hitan sastanak danas na zahtjev Alžira na kojem će se razgovarati o napadu na Rafah.

U saopćenju, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da su u napadu ubijene desetine nevinih civila koji su samo tražili utočište od ovog smrtonosnog sukoba.

“Ne postoji sigurno mjesto u Gazi. Ovaj užas mora prestati,” rekao je.

Netanyahuovo obraćanje bilo je prekinuto povremenim dobacivanjem članova porodica taoca koje je Hamas uzeo tokom napada 7. oktobra, od kojih su neki kritikovali njega jer nije postigao dogovor o povratku njihovih najmilijih.

“U Rafahu smo već evakuisali oko milion neboraca i uprkos našem maksimalnom nastojanju da ne povrijedimo neborce, nešto je nažalost pošlo tragično po zlu,” tvrdio je on te dodao:

“Istražujemo incident i donijet ćemo zaključke jer je to naša politika.”

Međunarodne organizacije su osudile napad, a EU insistira da Izrael poštuje prošlosedmičnu presudu Međunarodnog suda pravde (ICJ) o zaustavljanju udara na Rafah.

Uprkos presudi ICJ-a, Izrael je obećao da će nastaviti s invazijom na Rafah, a zvaničnici su insistirali da je presuda ostavila prostor za napad u skladu s međunarodnim pravom.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button