SvijetZanimljivosti i zabava

(VIDEO) Na Marsu snimljen impresivan “pješčani vrag” visok čak 2 kilometraIako je Mars hladan, prašnjav i (barem koliko znamo) beživotan planet, to ne znači da je na njemu sve nepomično kao usred noći na nekome groblju. Svašta se ondje zbiva; potresi, oluje, pješčani vrtlozi.

Sva sreća pa na njemu imamo rovere koji entuzijastično bilježe svaki takav zanimljiv fenomen. Tako je 30. augusta 2023. NASA-in rover Perseverance uspio snimiti ogromnog “pješčanog vraga” od dva kilometra kako hara po crvenkastoj površini Marsa.

Pješčani vragovi (engl. dust devils) su zapravo rotirajući tokovi vrućeg zraka koji uzrokuju vrtlože prašine. Obično dosežu visinu od nekoliko desetaka metara, no ponekad čak i nekoliko stotina ili kilometara, kao što je slučaj ovdje. Nastaju najčešće zbog dolaska toplijih dana.

Slično kao na Zemlji, Mars prolazi kroz svoja godišnja doba. I dok ljetna vrućina na Crvenom planetu ne može se usporediti s onom na Zemlji, ljeti Marsom dominiraju mali vrtložni oluji. Te oluje nastaju kada sunčeva svjetlost zagrije zrak blizu suhe površine planeta. Topli zrak brzo se uzdiže kroz hladniji sloj zraka i počinje se vrtnjeti.

Ove vrtloge ne bismo primijetili da ne povlače za sobom okolnu prašinu. Naime, vrtlozi se kreću prema naprijed i pri tom prikupljaju prašinu i pijesak, stvarajući karakteristične staze. Također, imaju i jednu neočekivanu, ali korisnu funkciju – znaju očistiti solarne panele na roverima tijekom svog prolaska.

Iako su najčešći tijekom proljeća i ljeta, znanstvenici ne mogu predvidjeti kada i gdje će se točno pojaviti. Iz tog razloga, rover Perseverance redovito prati atmosferu u svim smjerovima kako bi otkrio njihove naznake.Izvor
index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button