SvijetVijesti

Veliki biološki rizik: Laboratorija u Sudanu mogla bi postati mikrobna bomba


Nakon što su sudanski borci zauzeli Nacionalnu laboratoriju za javno zdravstvo u glavnom sudanskom gradu Khartoumu, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je na “veliki biološki rizik.”

Laboratorija je inače zauzeta tokom primirja na kojem su insistirale Sjedinjene Američke Države, ponajprije kako bi strane države mogle evakuisati svoje državljane iz Sudana.

Podsjetimo, borbe su izbile između Sudanskih oružanih snaga (SAF) i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) 15. aprila. Obje su strane pristale na 72-satno primirje koje je počelo u utorak nakon pregovora uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država i Saudijske Arabije.

Neimenovani visoko rangirani izvor otkrio je CNN-u kako su borci paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF-a) zauzeli laboratoriju u kojoj se nalaze uzorci bolesti i drugi biološki materijali.

“Opasnost leži u izbijanju bilo kakvog oružanog sukoba u laboratoriji jer bi ga to pretvorilo u mikrobnu bombu,” kazao je.

Nima Sadeed Abid, predstavnica WHO-a u Sudanu, tvrdi da je takav razvoj “ekstremno opasan” i da postoji ogroman “biološki rizik”. U spomenutoj laboratoriji nalaze se izolovani uzorci dječje paralize, ospica i kolere.

WHO je za CNN otkrio i da ”laboratorijsko osoblje više nema pristup laboratoriji.” Tvrde i da je laboratorija u više navrata ostala bez struje, što znači “da više nije moguće na ispravan način upravljati biološkim materijalom pohranjenim u laboratoriji u medicinske svrhe.”Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button