SvijetVijesti

Velika Britanija razmatra da migrantima ponudi do 3.000 funti za odlazak u Ruandu

Migrantima koji su ilegalno stigli u Veliku Britaniju britanska vlada želi da ponudi mogućnost da dobrovoljno odu u Ruandu i da za to dobiju do 3.000 funti, saopštilo je danas ministarstvo unutrašnjih poslova.

London već skoro dvije godine planira da u afričku zemlju protjera migrante koji su ilegalno stigli u Britaniju, čak i prije obrade njihovog zahtjeva za azil i bez obzira da li se slažu ili ne. Plan je kontroverzan i naišao je na kritike i u okviru UN.

Konzervativni premijer Rishi Sunak smatra da je riječ o “nacionalnom prioritetu,” ali nijedan avion sa migrantima do sada nije poletio za Ruandu, piše France press.

Možda će Vas zanimati i:

Novi sporazum sada bi mogao da omogući slanje migranata u Ruandu na dobrovoljnoj bazi, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova, potvrđujući informacije Tajmsa.

Prema pisanju dnevnika, migranti bi mogli da dobiju do 3.000 funti (3.509 eura) ako pristanu da odu u Ruandu. Oni će dobiti podršku i vlasti Ruande u periodu do pet godina, posebno za troškove stanovanja.

Ovaj novi plan bi prije svega mogao da se odnosi na migrante koji dolaze iz Afganistana ili Irana, navodi Times.

“Čak i vlada priznaje da njihov projekat nema šanse da uspije, toliko da sad nude da plate ljudima da odu,” rekao je poslanik iz redova opozicionih laburista Steven Kinnock.

Britanska vlada insistira da je Ruanda “bezbjedna zemlja,” ali više organizacija za ljudska prava optužuje predsjednika te zemlje Pola Kagamea da vlada u klimi straha, gušeći slobodu izražavanja.

Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button