BiH

Vasvija Vidović nakon izrečene presude: Zabrinuta sam za stanje pravosuđa
U Sudu BiH danas je izrečena prvostepena presuda u aferi “Respiratori”, a krivim su proglašeni Fadil Novalić, Fahrudin Solak i  Fikret Hodžić.

Kako je obrazložio Perić, koji je izdvojio mišljenje tokom izricanja presude, Novalić je osuđen na četiri, Solak na šest, a Hodžić na pet godina zatvora. Krivim je proglašena i Hodžićeva “Srebrena malina”, kompanija putem koje je nabavljeno 100 respiratora. “Srebrena malina” mora platiti 200.000 KM kazne.

Nakon izricanja presude, prisutnima se obratila advokatica Novalića Vasvija Vidović.

– Prije svega, ja nisam iznenađena presudom, jer je ona izašla u javnost baš onakva kakva jeste. S druge strane, nisam iznenađena, jer je meni kao dobrom posmatraču političkih dešavanja u našoj zemlji bilo jasno da postoji određeni plan koji ima specifičan cilj.

Riječ je o tome da su optužbe od hapšenja podržavali svojim izjavama predsjednik FBiH Marinko Čavara, HNS, Dragan Čović. HNS je pozdravljao i sam davao kvalifikacije događaju. Potom Elmedin Konaković, Forto, na kraju Nikšić – rekla je Vidović.

Pojasnila je i zašto se Novalić nije pojavio na današnjem ročištu.

– Ono što ste čuli od sudije koji je izlagao ispred većine, on u potpunosti nije saglasan s onim što je pročitao.

Dakle, kako god, presuda nije pravosnažna, mi ćemo uložiti žalbu na to u svakom slučaju. Međutim, kako će ovo završiti, vidjet ćete koliko je ovaj predmet ozbiljan i kakve će biti posljedice.

O sudijinoj stručnosti neću govoriti, o tome drugi put, zabrinuta sam zbog stanja pravosuđa. Stranke po zakonu nisu obavezne da dođu na objavljivanje presude. Novalić je jutros imao neodgodivog posla, vidite kakva je situacija, nije mogao doći u ovo vrijeme – rekla je Vidović.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button