Kultura

Variety: “Quo Vadis, Aida?” ima najbolje šanse da pobijedi “Another Round” u utrci za Oscara
Magazin Variety u analizi pet filmova koji su u utrci za Oscara u kategoriji najbolji strani film ističe da bosanskohercegovački kandidat “Quo vadis, Aida?” ima najbolje šanse da pobijedi danskog kandidata “Another Round”, koji je jedan od favorita.

U prethodne dvije godine, Oscar za najbolji strani film je unaprijed bio poznat. “Parasite” kao i film “Roma” bili su glavni favoriti u svojim kategorijama. Taj uspjeh je proglašen jednom od najboljih stvari koja se desila prije lockdowna. “Parasite” je prošle godine osvojio nagradu za najbolji film i najbolji strani film.

Možda će Vas zanimati i:

Ovog puta nijedan film nominiran u kategoriji najbolji strani film nije apsolutni favorit, ali to ne znači da nema predvodnika, piše Variety.

Danski “Another Round” film o bandi učitelja koji prolaze svoje krize srednjih godina, očigledan je favorit posebno nakon nominacije za režiju Thomasa Vinterberga. U posljednjih 40 godina nominacija u kategoriji najbolji reditelj, zagarantovala je Oscara za međunarodni film.

Prva nominacija za Oscara u kategoriji međunarodni film za Tunis otvario je “The Man Who Sold His Skin”, jedini od pet filmova koji trenutno nisu dostupni javnosti.

Film Kaouther Ben Hania neravnomjeran je i nelagodan miks satire svjetske umjetnosti i izbjegličke drame. Iako raduje vidjeti afrički film u nominacijama za Oscara, ovo će biti tek 10. ikad s cijelog kontinenta, a njegovo pojavljivanje je zasigurno je najveće iznenađenje kategorije.

Jedinu azijsku nominaciju ostvario je film iz Hong Konga “Better Days”. Međutim, ljubavna priča Dereka Tsanga, koja sadrži potresan centralni performans glumice Zhou Dongyu, dostojno je nominovan i vjerojatno ima prednost na temelju isticanja važnih problema i zabrinjavajućeg fenomena nasilja u kineskim školama.

Međutim, za socijalni komentar ne može biti boljeg kandidata od rumunskog “Collective”, ključnog dokumentarca koji poput proceduralnog trilera istražuje medicinske malverzacije i političko loše upravljanje nakon smrtonosne vatre u bukureštanskom noćnom klubu.

Čak iako ne pobijedi ni u jednoj kategoriji (pobjednici u dokumentarcima uglavnom imaju naslove na engleskom jeziku), dvostruke nominacije za film Alexandera Nanaua sigurno će pomoći da pronađe široku publiku koju zaslužuje.

Također, povećava se i publika u Bosni i Hercegovini koja se sve više suosjeća s “Quo Vadis, Aida?”, filmu koji ima najbolje šanse da pobijedi “Another Round” u finalnom izboru za Oscara.

Film Jasmile Zbanić je prisjećanje na genocid u Srebrenici, a glavnu ulogu u filmu igra Jasna Duričić. U nekom drugom svijetu, ona bi mogla biti i favoritkinja za najbolju ulogu, ali kada kategorija nosi tri filma koji bi bili neprikosnoveni pobjednici, od impresivne liste od 15 filmova koji predstavljaju diverzitet svjetske kinematografije mnogo bolje nego prethodnih godina, mnogo je razloga za slavlje.

Izvor: Klix.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button