BiH

UZNEMIRAVAJUĆI SADRŽAJ: Objavljen novi snimak zlostavljanja štićenika u zavodu Pazarić i ispovijest uposlenika (VIDEO)


Prije četiri godine su otkrivene zastrašujuće informacije o nehumanom ponašanju prema štićenicima u Zavodu Pazarić. Sada su otkriveni novi snimci koji prikazuju da se nasilje nad osobama sa invaliditetom nastavilo.

Na potresnom videosnimku do kojeg je došla ekipa Al Jazeera Balkans vidi se nasilje nad jednim od štićenika. Naime, ženska osoba udara dječaka/mladića i govori mu da “začepi” dok on jeca od bolova.

U anonimnoj izjavi zaposlenika Zavoda Pazarić ističe se da je videosnimak nastao tokom ove godine i da svi u toj ustanovi znaju za nasilje koje se dešava svakodnevno, ali da niko ne pokušava bilo šta promijeniti.

“Radnici su upozoreni da ne udaramo djecu kanisterima, to je prošlo kao usmena opomena. Svi su upoznati šta se tu dešava. Pokušajte zagrliti nekoga od korisnika pa ćete vidjeti njegovu reakciju, odmah prave odbrambene pokrete da se zaštite”, rečeno je za AJB.

Prethodni zastrašujući snimci nehumanog ponašanja prema štićenicima te njihovo vezivanje za radijatore, objavljeni su 2019. godine. Novi videosnimak te ispovijest uposlene osobe govore o tome da se za četiri godine u ovom Zavodu ništa nije promijenilo.

Međutim, ni nadležni nisu mnogo marili za rješavanje krajnje problematične situacije u Pazariću. Nakon što je prije četiri godine izbio skandal parlamentarci su obavezali Vladu FBiH da formira inspektorat za socijalnu zaštitu koji bi provodio nadzor nad socijalnim ustanovama, ali se to nije dogodilo.

Općinski sud u Sarajevu je pak uradio svoj dio posla osudivši tri bivša direktora na ukupno 13 i po godina zatvora zbog nesavjesnog postupanja i povrede prava štićenika Zavoda usljed propusta u nadzoru i stalnom praćenju fizičkog i duševnog stanja štićenika.

Osuđujuća presuda direktorima nije pomogla uposlenicima da se osvijeste i prestanu zlostavljati djecu i osobe sa invaliditetom.


Izvor
KLIX.BA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button