BiH

Usvojen Narct zakona o zaštiti zraka u FBiH
Delegati na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH su u formi nacrta odobrili i Nacrt zakona o zaštiti zraka u FBiH.

Odlučeno je da taj akt bude u javnoj raspravi dva mjeseca prije nego što bude upućen u daljnju parlamentarnu proceduru.

Zakon pokazao slabosti

Resorna federalna ministrica Edita Đapo je obrazložila da je taj akt predložen također iz Federalne vlade budući da je sadašanji Zakon o zaštiti zraka donesen 2003. godine pa dopunjen 2010., ali je u primjeni pokazao slabosti, zbog čega treba ustanoviti novu legislativu posebno u uspostavi integralnog sistema praćenja kvaliteta zraka.

Novim zakonom se dodatno usklađuju odredbe s evropskom legislativom i stvaraju preduvjeti za efikasnije provođenje obaveza koje je Bosna i Hercegovina preuzela ratifikacijom odgovarajućih sporazuma s međunarodnim partnerima, kazala je također ministrica Đapo.

Jedinstven registar taksi i naknada

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je na današnjoj sjednici Zakon o Jedinstvenom registru taksi i naknada u FBiH, koji je predložila Federalna vlada.

Zakon je prihvaćen bez rasprave, a prema obrazloženju dopremijerke i federalne ministrice finansija Jelke Milićević, na tragu je stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja za potencijalne strane ulagače i domaće privredne subjekte.

Zakon propisuje uspostavu Jedinstvenog registra u oblasti na koju se odnosi, kao i obavezu njegovog redovnog ažuriranja u cilju pojednostavljenja poslovnih aktivnosti za navedene subjekte.

Izvor: Avaz.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button