BiHVijesti

Ursula von der Leyen nakon sastanka u Sarajevu: Donosimo pravu ponudu za BiH u ovom trenutku
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sastala se danas u Sarajevu s predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto, a nakon sastanka održala je i konferenciju za medije.

Na početku obraćanja javnost, predsjednica Evropske komisije se osvrnula na svoju raniju posjetu Bosni i Hercegovini.

“To je zaista bio historijski dan, emotivan i važan za vašu zemlju, ali i za EU. Moja prva poruka je u suštini da ponovo potcrtam da budućnost BiH jeste u EU. Naglašavam koliko je snažna naša podrška vašem evropskom putu,” rekla je Von der Leyen.

Naglasila je da je formiranje vlasti pokazalo da zemlja može ostvariti dobre rezultate.

“Pokazali ste i kroz formiranje vlasti i sve ono što je urađeno u prvoj godini, da zemlja može ostvarivati rezultate. Govorim o paketu mjera u oblasti vladavine prava u proteklim sedmicama, a sada bi se trebao ostvariti odlučan napredak na realizaciji 14 prioriteta. To će predstavljati napredak na procesu pridruživanja i približiti vas EU,” objasnila je predsjednica Evropske komisije.

Ističe i kako će Evropska unija i BiH nastaviti i dalje dobru saradnju.

“Naša dosadašnja saradnja je bila odlična i nastavit ćemo blisko sarađivati. Svima vam je poznato, da bi došli do ovog cilja, BiH treba da djeluje jedinstveno i nastupa s jednim glasom i stavom. Mi ne možemo dozvoliti nazadak po zajedničkim vrijednostima u bilo kojem dijelu. Govorili ste o ustavnom uređenju, civilnim slobodama. Sve su to temelji EU. Budućnost zemlje je u Evropskoj uniji kao jedinstvena, ujedinjena i suverena zemlja,” poručila je.

Nakon toga, predsjednica Evropske komisije osvrnula se na privredu Bosne i Hercegovine te njenu modernizaciju.

“Moramo raditi na zbližavanju privreda i na tome smo već radili. Imamo investicioni plan od 30 milijardi eura za Zapadni Balkan i on već donosi rezultate. To su primjeri projekata autoputeva i željeznica. Prošle godine smo zajednički prošli kroz tešku energetsku krizu, ali smo ostali jedni uz druge i tako pokazali da zajednički rad pod takvim djelovanjem možemo premostiti,” ističe Von der Leyen.

Kada je riječ o planu rasta za Zapadni Balkan, Ursula von der Leyen je objasnila kako se on sadrži od četiri principa.

“Vaša privreda je na 35 posto evropskog prosjeka. Jako puno neiskorištenog potencijala što je za nas važno. Iz tog razloga predstavljamo novi plan rasta za Zapadni Balkan. Prva komponenta je da otvaramo jedinstveno tržište privrednim subjektima sa Zapadnog Balkana. Drugi princip je da Zapadni Balkan otvara svoje granice i kompletirate regionalno tržište. Treće je, ako otvorimo jedinstveno tržište i ako vi kompletirate regionalno, onda to za sobom povlači određene reforme koje se moraju provesti radi bolje integracije. To je bolje poslovno okruženje, digitalizacija, priprema privrede za zelenu tranziciju. Četvrti princip koji prati ovo su investicije,” objasnila je.

Na kraju, predsjednica Evropske komisije je naglasila kako je ovo odlična ponuda za Bosnu i Hercegovinu.

“Mislim da je ovo prava ponuda koja dolazi u pravom trenutku. Ako uspijemo sa svim što namjeravamo, imamo mogućnost da udvostručimo privredu u roku od jedne decenije. Tu sam da sa svoje strane ponovo naglasim našu podršku i naglasim da smo uz vas,” zaključila je Ursula von der Leyen.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button