Festival Savremene ŽeneIstaknuto

Una Bejtović temom “Nije me majka rodila da ne sijam” otvorila treći dan Festivala savremene žene
Treći dan sedmog po redu Festivala savremene žene u Narodnom pozorištu tuzla započeo je Keynote-om Nije me majka rodila da ne sijam.

Una Bejtović, osnivačica i vlasnica, Bejtovic Communications, BiH između ostalog je istakla sljedeće: “Obrazovanje je ključ i nada i ono što svaka žena nosi sa sobom, bez obzira gdje je, jeste ono što je čini vrijednom. Moramo dječake odgajati tako da zaštite drugarice kao što bi zaštitili svoju sestru i majku, a djevojčicama moramo govoriti da su sposobne i pametne, a ne samo lijepe.”

Fireside chast Što nas pokreće danas? bio je sljedeći sadržaj, a Belma Karahasanović, brend&marketing menadžerica KLAS, BiH i Zvezdana Žujo, suvlasnica i direktorica agencije Communis Sarajevo BiH istakle su da smo rođeni da radimo, da se borimo i da se usavršavamo. Važno je da u kontinuitetu učimo i da iz svake borbe izađeno jači.

Velinka Bera, vlasnica Veli Cosmetic Švicarska je tokom Fireside chat-a “Šta je žena bez obrva?” prisutnima istakla sljedeće: “Svaka žena je na svoj način lijepa. Iza svakog posla mora da stoji jedna velika profesionalnost i jedan trud. Trud, rad i disciplina svaku od nas moraju voditi u poslu.”

Keynote “Imam ja puno utakmica u nogama!” Željka Gajić, marketing konsultantica, edukatorica u oblasti digitalnog marketinga FOLDER edukacije je naglasila da je modelingom izdržavala i sebe i porodicu. Nikada nemojte imati predrasude prema drugim ljudima jer ne znate kakve oni bitke biju.

Keynote “A šta sa našim zdravljem?” Ivana Iveljić, šefica Odjeljenja interventne kardiologije UKC-a Tuzla je tokom svog predavanja naglasila: “Sam spol žena predstavlja faktor rizika. Kardiovaskularne bolesti su ubice kod žena. 275 miliona žena je 2019. godine imalo dijagnosticirane kardiovaskularne bolesti, a devet miliona žena je umrlo. Žene su jako malo ispitivane u svim bolestima.”

U nastavku je fondacija IMPAKT predstavila nekoliko zanimljivih tema. Ishrana i žensko zdravlje je tema o kojoj je govorila Mirha Skakić, vlasnica Nutricionističkog centra Nutrisano, BiH. Ona je naglasila da se sama IMPAKT fondacija zalaže da se dobre ideje prezentuju. Nutricionizam je nauka koja mora podrazumijevati multidisciplinaran pristup.

Balans i samopouzdanje žene je tema koju su predstavile Arijana Moranjkić Ibrić, vlasnica, 2BeFit studio i Slađana Lukić, vlasnica Slatkog Fitness studija. Arijana je istakla da je važno učiti ljude kako da ispravno jedu, kako da pravilno treniraju i kako da postignu rezultate bez obzira šta radili.

Slađana Lukić je prisutnima naglasila da nam u svim stresnim situacijama trčanje može pomoći i da ćemo se nakon toga sigurno osjećati bolje.

Meliha Fejzić, vlasnica Psihoterapije Meliha Fejzić je tokom teme “Mentalno zdravlje kroz psihoterapiju” naglasila da je važno da se briga o mentalnom i fizičkom zdravlju izjednačava i da se teškoće sa mentalnog plana odražavaju i na fizičko zdravlje. Važno je na isti se način brinuti i o fizičkom i o mentalnom zdravlju. Psihoterapija je proces rasta i učenja, posebno u teškim životnim situacijama, ali i proces koji zahtijeva mnogo truda, strpljenja, upornosti i istrajnosti.

Manuelna terapija, zdravlje žene je tema koju je prisutnima u Narodnom pozorištu Tuzla i putem livestream-a predstavila Monika Tomić, vlasnica Ordinacije za osteopatiju Osteovita. Tomić je rekla  da je osteopatija vrsta terapije. Osteopatija je izrazito važna za zdravlje žene u današnjem vremenu i da se stres ovom vrstom terapije može savladati.

Treći dan sedmog po redu Festivala savremene žene nastavljen je Keynote-om “Kratki vodič ka lokalnim investicijama.” Dajana Džindo, direktorica Fondacije 787 istakla je da je Fondacija 787 do sada podržala preko 650 biznisa koji su prošli kroz programe i preko 2800 preduzetnika kroz kratkoročne aktivnosti.

Fireside chat “Žena u muškom biznisu” bio je sadržaj koji je prisutnima predstavila  Selma Avdić-Čakar, suvlasnica Adriatic Wave d.o.o., Hrvatska. Selma je istakla sljedeće: “Sve borbe su jako teške i iz svih borbi moramo izaći jači. Svi mi nosimo neku težinu i imamo neku priču, ali nikada ne smijemo odustajati od svojih snova.”

Keynote “Kako osvojiti strane klijente?” je tema koju je prisutnima predstavila Lejla Zonić, vlasnica KOLAB-a, BiH. Zonić je, između ostalog, naglasila: “Trebamo istražiti tržište na kojem bi željeli da poslujemo. Moramo znati kako se postaviti prema svima i trebamo prilagoditi proizvode i usluge potrebama klijenta.”

Fireside chat “Kako postati i ostati zdrava?” bio je sadržaj koji je pripremila Prim. dr. Rubina Bašić-Smajić, dr. stomatologije, specijalista dječije i preventivne stomatologije Univerzitet u Sarajevu – Stomatološki fakultet sa stomatološkim kliničkim centrom. Bašić-Smajić je istakla da je važno organizovati svaki mogući detalj. Sve je potrebno predvidjeti kako bi krajnji rezultat bio što bolji.

Keynote “Genetika u doba digitalizacije: Od ideje do proizvoda” bio je posljednji predavački sadržaj koji je prisutnima prezentovala Anela Zorlak, magistrica genetike, osnivačica prvog centra za genetičko savjetovanje Genetika. Zorlak je, između ostalog, naglasila da su geni skup svega onoga što čovjek jeste. Sve ono što mi jesmo čini naš genski kod. Na nivou jednog gena mogu se zabilježiti desetine hiljada različitih promjena, različitih mutacija koji nam mogu dati različit proizvod. Geni su digitalni podatak i šta ćemo mi uraditi sa tim podacima zavisi isključivo od nas.

Festival savremene žene i ove je godine imao podršku pokrovitelja, sponzora i partnera koji su prepoznali važnost ženskog uspjeha.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button