Tehnologija

Umjetna inteligencija napravila napredni antibiotik


Sve je više virusa i bakterija koji su otporni na antibiotike, a najviše zbog neodgovornog uzimanja lijekova i liječenja bez asistencije stručnjaka. Jedan model mašinskog učenja bi to mogao promijeniti, budući da je već identificirao snažan lijek koji uništava mnoge bakterije koje su otporne na obične antibiotike.

Novi lijek je identificirala grupa MIT stručnjaka, a tokom laboratorijskih testiranja pokazalo se da antibiotik ubija mnoge bakterije koje izazivaju neke od najozbiljnijih bolesti na svijetu, uključujući i neke od lanaca koji su otporni na sve poznate antibiotike. Kompjuterski model koji je korišten u projektu, dizajniran je tako da može skenirati više od 100 milijuna hemijskih komponenti, i to za samo nekoliko dana, te s popisa izabere antibiotik koji se razlikuje od postojećih, zahvaljujući čemu može uništavati i one bakterije koje su u međuvremenu postale otporne.

Možda će Vas zanimati i:

Stručnjaci tvrde da se radi o vrlo moćnom antibiotiku, a tokom istraživanja otkriveno je još nekoliko kandidata koji obećavaju i koji će uskoro biti testirani. Mašinsko učenje zaslužno za ovaj uspjeh korak je u budućnost, te brža istraživanja, s obzirom na to da je ovakav način analiziranja različiti hemijskih sastojaka daleko efikasniji od tradicionalnih istraživanja, pa kraće traje i manje košta.

Izvor: Noob.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button