SvijetVijesti

Ujedinjene nacije uvrstile Rusiju na “listu srama”
Ujedinjene nacije stavile su ruske vojne snage i naoružane proxy skupine na svoju listu srama zbog kršenja prava djece u ratu u Ukrajini.

Godišnji izvještaj o djeci i oružanim sukobima podijeljen članovima Vijeća sigurnosti 22. juna kaže da se smrt 136 djece ubijene u Ukrajini pripisuje ruskim snagama i povezanim grupama.

Izvještaj uključuje popis čiji je cilj posramiti zaraćene zemlje u nadi da će ih potaknuti da provedu mjere za zaštitu djece.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres prozvao je Rusiju, pripisujući svoj novi status na popisu napadima na civile i stotine ozlijeđene djece od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022.

“Posebno sam šokiran velikim brojem napada na škole i bolnice i zaštićeno osoblje, te velikim brojem ubijene i osakaćene djece koja se pripisuje ruskim snagama i pridruženim oružanim grupama,” rekao je Guterres.

Human Rights Watch pozdravio je odluku UN-a da prozove Rusiju.

“Glavni sekretar izdao je svoju novu ‘listu srama’ za kršenja prava djece. S pravom je dodao Rusiju za užasna kršenja protiv ukrajinske djece,” rekla je Jo Becker, direktorica grupe za zagovaranje prava djece.

Izvještaj koji je procurio u medije prije objave sljedeće sedmice, daje ukupan broj djece oštećene u ruskim napadima, uključujući 518 osakaćene djece, 136 ubijene djece i 91 slučaj djece korištene kao živi štit.

Izvještaj također potvrđuje da su ruske snage izvele 480 napada na škole i bolnice uprkos poricanju Rusije da su ciljali civile tijekom invazije.

Također navodi 91 potvrđeni slučaj otmice djece. Sva oteta djeca su puštena, iako ostaje zabrinutost da je mnogo više ukrajinske djece odvedeno pod krinkom ruske kampanje za zaštitu djece napuštene u ratnoj zoni.

Izvještaj predstavlja nastavak međunarodnog pritiska na ruskog predsjednika Vladimira Putina i Mariju Lvovu-Belovu, moskovsku komesarku za prava djece, zbog nezakonite deportacije djece iz Ukrajine.

Međunarodni krivični sud (ICC) u martu je izdao naloge za hapšenje optužujući Putina i Lvovu-Belovu da su odgovorni za nezakonitu deportaciju djece, što predstavlja ratni zločin.

Kremlj je odbacio nalog, tvrdeći da je ništavan jer Rusija nije u nadležnosti ICC-a. Ukrajina također nije članica ICC-a.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button