BiHVijesti

Ugalj prodavan u Srbiju, a kupovan od privatnika: Kako je bh. privreda dovedena pred kolaps
Cijene električne energije na svjetskim berzama su četiri puta niže u odnosu na isti period prošle godine. Unatoč tome, Elektroprivreda BiH i federalne vlasti planiraju dodatno povećati cijene za privredu. Ovo povećanje dovodi bh. privrednike u situaciju da postanu manje konkurentni na tržištu, gubeći tako jedinu preostalu komparativnu prednost – nisku cijenu struje.

Iako su Elektroprivreda i rudnici suočeni s problemima kao što su neprofitabilnost, loše upravljanje i utjecaj privatnih kompanija, odgovornost se sada prenosi na one koji vode uspješne poslove.

Možda će Vas zanimati i:

Predstavnik Odbora za sigurnost Narodne skupštine Republike Srpske, Vukota Govedarica, izjavio je da su osnovne sigurnosne prijetnje u BiH kriminal i korupcija te da su se svi složili oko toga. Međutim, kritizirao je izjave ministra odbrane Zukana Heleza o ruskom prisustvu u RS-u, nazivajući ih dezinformativnim.

Cijena električne energije za privredu već je povećana dva puta, ukupno za 44 posto. Kritike se također upućuju rudnicima u vlasništvu FBiH, koji ugalj prodaju Elektroprivredi po nižoj cijeni nego privatne kompanije dobivaju na sumnjivim tenderima.

Stručnjak za energetiku, Amer Jerlagić, osporio je argumente Vlade FBiH o nedostatku električne energije na tržištu. Tvrdi da su cijene na svjetskim berzama sada niže, a izvoz električne energije bi generirao profit.

Poskupljenje struje moglo bi rezultirati smanjenjem konkurentnosti bh. privrede, što bi moglo dovesti do gubitka radnih mjesta i lančanog povećanja cijena roba i usluga. Poslodavci izražavaju nadu da do poskupljenja neće doći.

Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH, ističe da bi poskupljenje struje negativno utjecalo na cijene roba i usluga, dovodeći do lančanog poskupljenja koje bi poslodavci teško podnijeli. Predstavnici poslodavaca pozivaju na smanjenje fiskalnih i parafiskalnih opterećenja umjesto poskupljenja struje.

Mujo Hasić, vlasnik kompanije Variplast Gračanica, upozorava da bi povećanje cijene električne energije dovelo do smanjenja dobiti i investicija te gubitka radnih mjesta.

Suad Ećo iz Upravnog odbora UPFBiH izjavljuje da bi povećanje cijene struje za privredu bilo vrlo problematično i odrazilo bi se na mnoge faktore. Izrazio je nadu da poskupljenja neće biti ili da će biti minimalna, onoliko koliko poslodavci mogu podnijeti.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button